SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.05.07 0 0 825

Ahogy az egyik hozzászóló már megelőzött, már akár most azonnal ki lehet (kell) szórni, mivel retard hatású, tht elvileg nem mosódik ki könnyen a talajból, illetve a fa szöveteiben is hosszabb ideig raktározódik. Amire figyelni kell, hogy lehetőleg nitrogént már most ne kapjon, mert egymás ellen dolgoznak.

Az elmúlt években hasonlóan jártam a gönci MK-val, alig - alig hozott virágott, az is elég gyéren kötött. Pedig öntöztem, és adtam neki szerves trágyát is bőségesen, igíekeztem kerülni a műtrágyák használatát. Tavaly megkapta a kálium adagját, és idénre soha nem látott virágözönbe borult a fa, úgy hogy előtte sok-sok évig nem akart. Ezek nagy része kötött is, pedig itt is volt fagykár.

Ami még fontos, a megfelelő vízellátás. Fontos ez az intenzív növekedés, gyümölcsérés idejéig is, de gyümölcsérés után szintén nélkülözhetetlen, ettől (is) függhet a következő évi termés. Általánosságban elmondható, hogy minden gyümölcsfajta, a termésleérés után - megfelelő viszonyok esetén - kis pihenést követően kezdi a rügydifferenciálódást ( bizonyos fajtáknál, ez már a gyümölcszsendüléskor elkezdődik.). 

MI kell ehhez? Tápanyag ( kálium, nagyrészt) illetve bőséges víz ( meg egészséges fa). Ezért nagyon fontos, az utóbbi évek aszályát is figyelembe véve a megfelelő öntözés, mert víz nélkül a tápanyagot nem lehet felvenni. Ezzel akár a szakaszosan termő fajtáknál a szakaszosság kivédhető, illetve mérsékelhető ( besztercei szilva, rózsakajszi, stb...)

Hogy mikor kezdődik a differenciálódás, azt fajtánként bárki meg tudja állapítani, év közben is, de fontos hogy a tápanyag már hetekkel előtte felvehető formában legyen ( lombtrágya kevés, azt csak kiegészítésképpen célszerű alkalmazni), tht ált. elmondható hogy érést követő 2-3 hétben következik be a diff. ( termőhelyenként, évjáratonként, fajtánként változhat).

Előzmény: budai2 (817)