budai2 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 819

feltehetően pumiselect (mint itt a fórumon megtudtam törpésítő) alanyon.
A fa már elérte a német faiskolák által megadott várható magasságát (2.5 - 3 méter) és vízszintesen sem növekszik jelentősen. Az éves új hajtások mérete 5-10 cm, vagy semmi.
Gyökerei a felszín közelében haladnak, a gyökerek vízszintes irányban túlnyúlnak a (ritka) lombkoronán.
Lehet, hogy Lactarius Curtis-nak van igaza, és a fa környezeti igényei inkább a németeknél megszokott többb eső, és több párásság.
Tulajdonképpen ezért vetettem fel a témát ismételten, hogy több szem többet lát alapon lehessen állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Kuresia fajta alkalmas-e a magyar klimaviszonyokra, vagy sem.
Atifoci azt írja, hogy nála a fa a többihez hasonlóan fejlődik, bár a kötési mennyiség nála is kevés.
Igazán hangos győzelmi jelentést, miszerint a fajta kielégítően terem, azonban még senki nem írt.
Persze van esély arra, hogy a megoldást SándorTiszteletes által felvetett irányban (rügydifferenciálódás megtámogatása) kell keresni, mert a telepítés utáni évben méretéhez képest elég jól termett a fa (amit azóta azonban nem ismétel).
Hogy akkor mit csináltam jól, vagy milyen volt akkor a kedvező időjárás, ma már nem tudom. Tudatos kertészeti szakismereteim még ma sem elegendőek, akkor meg még ennyi sem volt.
Ezért várom, hogy valaki eredményekről számoljon be, hogy segítségével kiderüljön, hogy mi is a teendő.

Előzmény: Törölt nick (818)