deres szádorgó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 5747

Kedves bugadoktor, valamit félreolvastál, nem volt állításom a Kövér-beszédről (főleg nem ilyen blődség, amit nekem tulajdonítasz), csak két kérdésem. A lényegesebbre nem válaszoltál: mi is azzal a baj??

Belátom, nem könnyű kérdés, mivel tudtommal bő tíz év után sem jelentkezett a szöveg valódi (bár alighanem képzetes) alanya; senki, aki azt mondhatná: én bizony képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen nép tagja vagyok, ill. ezt próbálom sulykolni a magyarokba, személyemben vagyok megsértve. Kövér pedig ilyenekkel példálózott, hogy elmondja: így nem érdemes élni. Mellesleg szerintem tényleg nem érdemes így élni. Szóval, mi is a baj a (valós) szöveggel? Kérek, ezúttal ne olvasd félre azt.

Mielőtt válaszolsz, fusd át légy szíves Gyurcsány kissé később kelt nyilatkozatát arról, hogyan tette híressé ezt a szövegrészletet (in. Debreczeni: Az új miniszterelnök, 210-212. old.):

"Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Megfelelő képi és szövegkörnyezetben tálalva és kellőképpen leegyszerűsítve ismételgetni az elmondottakat. [...]

Kövér mondja, amit mond. Többször mondja, meg is jelenik a sajtóban. Semmi nincsen belőle. Elsikkad, csak egy hír a sok közül. A választások előtt vagyunk tíz nappal. Minden kutatás azt mutatja, hogy pár százalékkal, de ők vezetnek. Nem tudjuk kimozdítani. Összehívok egy megbeszélést, ide, mihozzánk. [...]

És azon a pénteken, ott nálunk, úgy döntünk, hogy ezt a kötélügyet kell megcsinálni. Mert ebben a kötélben ott van mindaz a félelem, ami a Fidesszel szemben valami módon létezik. Valóban létezik. És akkor elindul mindenkinek az agya, még ott éjszaka megszületnek a sztoriboardok, hogy hogy an kell ehhez reklámfilmet készíteni, milyen rádióklip lehet ebből, hogyan nyikorog a kötél, szóval hogyan lehet ezt megcsinálni.[...]

És összerakjuk. Kitaláljuk Szili Kati szerepét. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek vége a köteles tüntetés. [...]

Az SMS-kampányt a saját telefonjainkról indítjuk el ötvenen, innen startol a köteles tüntetés a Fidesz-székház előtt, a választás előtti utolső pénteken, ahol több ezren vagyunk. Így történt."

2. Hogyhogy minden fa? Az elérhető források szerint 76 fáról van szó, nem mindről. 

3. 2010. körül nem fórumoztam, de sajnos tudom, hogy ez a műfaj gyakran nem az érvekről szól. Eleinte azt hittem, hogy az érdiek - ismerősök és kvázi-ismerősök - egymás közt nem lépnek át bizonyos határokat, de nem így lett. Leírhatnám, hogy szerintem mikor és mivel kezdődött (jócskán 2010. előtt), de nem teszem: épp a személyes sérelmeinktől kéne megszabadulnunk, s úgy talán egymás érveit is meghallgathatnánk. Ezért is érdekel, hogy van-e érvekkel alátámasztható alapja annak a hangnak, amit X ANTI a "kötelesbeszéd" kapcsán megütött.

Előzmény: bugadoktor (5745)