Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.04.19 0 0 5464

"Ahhoz megfelelő hőmérséklet-különbségű levegő találkozása is kell."

Pontosan így van. A keresztáramú hőcserélő azért gyengébb az ellenáramúnál, mert a keresztáramúban a hőátadó lemezek egyik sarkához közeledve az ott átmenő levegő számára a hőátadó felület túloldalán már hőcserélt levegő van, ezért ott kisebb a hőméséklet különbség, tehát azon sarok felé közeledve egyre gyengébb a hőátadás. 

Ugyanezen jelenség tükörképe játszódik le a túlodalon is, így alakul ki a keresztáramúban minden hőátadó lemez "forró" sarka és "hideg" sarka.

Ezen a képen csak az egyik levegő irány színein látszódik ez az "aszimmetrikus hőátadás"  jelenség (a valóságban mindkét irányon asszimmetrikus). Látszik, hogy a három bejövő hideg levegőből az első maximálisan tud hőcserélődni, míg a harmadik csak jóval gyengébben.

(a képet úgy loptam az internetről, én tudnék jobbat/érthetőbbet készíteni, de az nem fizeti ki senki ;)

"És az ellenáramú hőcserélőben ez jobban megvalósul..."

Nem is tagadtam soha, hogy a tisztán ellenáramú hőcserélő jobb, mint egy keresztáramú,

csupán arra próbálok rávilágítani, hogy a keresztáramú hőcserélők hatásfok-hátránya jelentősen csökenthető, ha egy nagy helyett több kisebbet alkalmazunk, mert szerintem a többszörözés csökkenti a hatásfokok közötti különbségeket (az egyes keresztáramú hőcserélők közötti üregekben a levegő átrendeződése a végeredményt az ellenáramúéhoz hasonlóvá teszi).

Előzmény: kneissl (5463)