Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.04.19 0 0 5460

Vegyünk egy példát az egyszerű elkészíthetőségre:

Feladat: két db kb 5 m2 hőátadó felületű KERESZTáramú hőcserélő készítése és egybe-dobozolása

az én hülye rajzom szerint.

Hozzávalók

- 4 tábla 4 mm vastag 60x210 centis üregkamrás polikarbonát

- 40 méter 5 mm vastag, két oldalon öntapadós zárt cellás habcsík

- egy 2,5 méteres és egy fél méteres fémvonalzó/laposvas/szögvas/akármi

- 4 tábla sima felületű, legalább 5 centi vastag XPS

- egy tubus jóféle eps ragasztó,

- két tubus (eps barát) sziloplaszt

- tubusokhoz való kinyomó pisztoly

- összekaristolható felületű munkasztal

- egy jó kés

- egy mérőszalag

- egy liter előre bekevert NAGYON laza fröccs: 2,5 deci száraz szürkebarát vagy olaszrizling és 7,5 deci szódavíz (NEM ásványvíz! )

- elsősegély csomag ;)

A recept:

Mindegyik táblát hosszában kettévágom, lesz 8 db 30x210 centis lexanom.

Mindegyiket 7 egyenlő részre vágom, lesz 56 db kis négyzetem.

Mind az 56 kis lap két szélére (a vonalakra merőlegesen) ragasztok egy-egy 30 centis habcsíkot

28-28 négyzetből öszerakok két db 5 m2-es (30x30x23cm-es) keresztáramú hőcserélőt.

Lefektetek egy XPS lapot, ráteszem a két hőcserélőt a közepére, hogy a sarkukkal érjenek össze (lásd rajz lenn).

Két XPS táblát kb 22,5 centi széles csíkokra vágok (pontos méretet a hőserélőkről levenni) és kialakítom a körben lezáró és a belső elválasztó falakat.

A megfelelő irányokba megfelelő lyukakat vágok a ki/bemenő csöveknek (amatőrök számára én külső (cső)ventilátorokat javasolnék, a dobozon belüli venti rögzítéseket és áram-vezetéseket kezdőknek nem javasolnám).

Kitalálom, hogy a doboz terbezet feltetése (lejtése) esetén a kondenzvíz merre fog folyni (a kimenő levegő ág a hőcserélők nagy rései legyenek és NE a sok kis csatorna/üregkamra!) és kialakítom a kondenzvíz lefolyó lyukat (a kondenz kifolyó cső belső lyukátmérője min 1 centi legyen)

Ragasztok és tömítek.

A megmaradt egy db XPS táblával lezárom az egészet.

Segítségül egy régi rajzom, amin ugyan nem hajszál pontosan ez van, de a lényeg szerintem  jól látható: