dys-cus Creative Commons License 2013.04.15 0 0 472

Én is köszönök mindent Krizsi családnak, és munkatársainak. De azért Krizsi ne feledd: a kereskedők túlszárított kínai babbal árasztották el az országot, amiben a nagy hőhatás miatt a csírázási enzimek tönkre mentek, így a babázás nem éri el célját, és ha a feltámadásig is főzöd az ilyen babot, akkor is kemény marad. Vegyél a piacon nénitől, bácsitól magyar babot. Én speciel kimondottan jól éáreztem magam, pedig sofőr voltam...

Nagyon tetszett M. István és Béla előadása is. De talán a legjobb program a mérés volt. Sok DIY-er (dájer) nem tud mérni, sőt megkockáztatom nincs tisztában a Bode diagrammal, a fázis fogalmával, vagy esetleg a dB mibenlétével. Sajnos az is kiderült a mérés során, hogy a RIAA-m 4%-ot torzít. Ez sajna a zaj miatt van, mert a mérő rencer a zaj komponensekkel is számol. Ez akkor derült ki, mikor a mélyfrekis összetevőket kizártuk a számolásból. Így azért jó volt már az eredmény.  Az is igaz, hogy itthon én mást mértem, mert egyből elkezdtem kutatni a hiba mibenlétére, de nem jöttem rá. Úgyhogy még rugózok rajkta, viszont az is igaz, hogy sokan hallgatták utána a kütyüm, nem hallották torznak. A RIAA görbém 0,5 dB-en belül követte az előírást, eltérés leginkább a két végen volt. Mindenesetre volt olyan durva hiba is, valamelyik RIAA-n, hogy +-3dB eltérés volt az ideális RIAA görbétől. Már azt hittük, hogy hangszín szabályzó van benne. :o)) A baj ezzel az, hogy a gazdája ezt a hangzást szokta meg, és így egy korrekt megépítésű kütyü hangját szegényes, lapos, meg még egy két hasonló jelzővel illeti, vagy ahogy mondani szoktuk fikázza.

A hallgatási próbákon kiderült, hogy az én 40 Ohmos DL103-as piköpömhöz tekert trafóm a Supexhez nem válik be, mert az lesöntöli a kis (ha jólemléxem 4 Ohm) ellenállásával a mély hangokat, s ezért testetlen a hagkép, olyan fogfúráshoz hasonló érzést vált ki az emberből. Zsolt szobájában  az is megerősítést nyert számomra, hogy ha valaki zenét akar hallgatni, akkor az kizárólagosan csakis régifajta multibites (14-16-18) dacot hallgasson, mert ezek a mai sigma-delta technológiák sz@rnak sem jók. Tipikus digitítiszben szenvednek. Az egész 24bit meg óversamling, meg minden ilyen hülyeség parasztvakítás. Az átlag hangminőséggel egészen meg lettem volna elégedve, ha lett volna egy rendes hangfal. A legjobb hanxóró az minden féleképpen a 2000 Ft-os 30 éves filipsz doboz volt, annak szép testes, sima hangja volt. Ez alatt volt egy nagylépéssel a Gleden, és a Kaláka. A gledenen javítani nem lehet, az egy kis szoba hangfal az ő korlátaival, mindenesetre kis torzítással zenél, a kis hangtömegeket nagyon szépen lehozza. Volt ott egy ugyanolyan másik ghangfal is, ami viszont teljesen másképp szólt. A gazdija azt mondta: máshol van az X frekvencia, mint a Zsoltién. Ennek ellenére majd szívinfraktust kaptam, mikor egy hozzáértő elkezdte magyarázni, hogy azért szól másképpen, mert nem ugyan olyan minőségű kábel van a két szóróban. Szóval azért vannak még téveszmék.

Én a Kalákához hozzányúlnék. Tudom fontos volt az érzékenység, de én mégis annak rovására a közép és magas szekció arányát csökkenteném 1,5-2 dB-el. A hangja simább lenne, a basszusa relatíve többnek érződne.

Nagyon szépek a Rezonátoros dobozok. Gratula az asztalos munkához, tényleg szép, sokan azt hitték több topicban is, hogy gyári. Csak zenét ne kéne hallgatni rajtuk. Ezek a hangfalak alkalmatlanok hifi találkozón való zenehallgatásra. A nevükhöz híven tényleg rezonálnak minden frekvencián. Borzalmas. Ha igaz az a tény, hogy a rezonálás a mély szekciót javítja, akkoer a konstruktőr helyében én 3 utas hangfalban gondolkodnék: Basszus 150Hz-ig aztán hagy rezegjen a rezo doboz, ha ez annyira tetszik, de az e feletti frekiket rendes kimerevített dobozból sugároznám. Talán így jobb lenne, habár továbbra sem értem, hogy ha egy x energiát lesugárzó hangszórót egy szárított s felfújt disznóhólyagba teszem, akkor a kettőnek az energia tartalma mitől nő, és miért pont a mélyfrekik irányában. Ez az energiamegmaradás törvényének megcsúfolása. :o( Sajnos több fajta hanxóró nem volt. Bízzunk abban, hogy M István prototípus hangszórója sorozatban gyártható lessz, és kifejleszti a legalább 1kHz-ig sugárzó 25 centis mélysugárzót is, aminek a rezonancia frekvenciája 28-30Hz lessz. Az érzékenység meg legalább 90dB. Kedves topic társaim! Én mindig azt hangoztatom, hogy a megjelenő hangzás 85%-ért a hangfal felelős. A maradék 15 az összes többi, de aabból a 15ből az előfok, forrás, végfok kb egyenlőn osztozik, s marad 3% a woodoo-ra, azaz a kábel, hálózat, alátámasztás, demagnetizálás stb.-re. Ebből azt akarom leszűrni, hogy tök felesleges karvastagságú drága hálózati kábelt vagy 50 rugóért alátámasztó csodakövet venni, ha a hangszóró úgy szar, ahogy van. A pénzt inkább egy jó hanszóróra költsétek, aztán cseréljétek ki a végfokban a kimenőtrafót dyscus félére, és meglássátok lessz megnyugvás a lelkekben hangügyileg. Legalább egy olyan hangszóró átvitelt és impedanciát hozzatok össze, mint az én hibrid rencerem az új középmagas-tweeter rendszerrel. Felteszem méréseit, ha sikerül.

Megjegyzés: A zöld vonal a BASS reflex nyílás sugárzása.