djuice Creative Commons License 2013.04.14 0 0 1370

Hát igen ez is merőben más megközelítés. Tényleg csak a látásmód és az érdekesség kedvéjért firkálok pár sort most a Korg témában még...

A zenészvilág szerint az Oasys egy önálló univerzum volt, amibe a Korg tényleg mindent belepakolt. Ha megnézzük, maga az Oasys 1.0/beta még a Trinity korszakában született (1994!): http://www.vanille-media.de/site/index.php/musician/korg-oasys/

Frankfurtban akkor még üveg vitrinben volt látható és a Korg valamiért hirtelen visszavonulót fújt neki, majd jópár évre jegelte az Oasys témát. Az új linux alapú cirkálójuk szerintem teljesen újra lett ahhoz képest tervezve és már csak az árát nézve is messze kilógott minden addigi Korg szinti kategóriájából.

Nos, ilyen formán nem beszélhetnénk pl. nem csak M3, hanem Trinity "lájt" verzióról sem, viszont az M50 számomra másokkal együtt, teljesen egyértelműen M3 utód, ahogy a minta tára is majdnem teljesen azonos. A Trinity, meg mint említettem őt is, szintén egy ugródeszka volt ilyen téren, amiből lett a Triton vonal, sok-sok-sok leszármazottal később.

Nekem úgy tűnik továbbra is, a gyártók többsége (nem csak a Korg!) több árszegmens alapján osztályozza a piacot és készít hangszereket is, olcsó, olcsóbb és nem feltétlen olcsó verzióban. Régen ugye az volt, hogy a sztár zenészek játszhattak méregdrága csoda szintiken, a pór népnek meg semmi nem jutott, legfeljebb némi NDK piaci kreálmány, bár itt már erősen politikai vonalakat és történelmi attitűdöket kéne firtatni az ok-okozat vonatkozásában. Ma azt láthatjuk, akár egy Juno D, akár egy Yamaha MM vagy mostanában MX, akár a Korg X5D, Kross 61 egy új, feltörekvő zenészgenerációt, vagy hobbi szinten muzsikáló, esetleg diákként tanuló közönséget is megcéloz, egyre jobb minőségű hangszínekkel ebben az alsó mezőnyben és ötletes funkciókkal. Mindenki saját pénztárcájának "megerőszakolása" tárgyában döntse el, melyik körbe akar tartozni, hisz a választék ezek alapján óriási!

(amúgy szívesen meghallgatnék egy mérnököt is pl. a hangszergyártók részéről a témában, mennyire látja így vasgy másként... talán egy ilyen frankfurti látogatás erre is megfelelő lenne a jövőben!)

Előzmény: MidiTom (1367)