Én úgy látom a helyzetet, hogy most egy bizonyos görbe alján (talán legalján) vagyunk, de voltunk már ott, nem egyszer. A 2002-2006-os időszakban például volt sok kivétel, de alapvetően kis létszám volt otthon és idegenben egyaránt. A rangadók azért jók voltak. Aztán 2006-2009/10 szerintem egészen rendben volt, azóta újabb visszaesés. Idén meg ugye rangadónk sincs, ami nélkül nagyon nehéz fenntartani valamilyen színvonalat.
(Amikor a szombathelyi tombolás után írtam, hogy na ez igen, erre gondoltam például. Hogy a Körmend-tábor évtizedes mélyponton van és így ünnepeltük a lelátón 600-an idegenben. Mert ha minden jól menne, ez semmiség volna.)
A problémák fő gyökere meg ugyanaz, mint a pályán: nincs utánpótlás. Azért mikor a táborok legtöbb meccsen ott lévő/első soros stb. szurkolói 15 éve ugyanazok, akkor már gond van. A Devilsben vannak olyanok, akik 20-30 éve járnak meccsre. Ezalatt bajnoki címek, kupadöntők, nemzetközi kupa (és ott győzelmek, és hatalmas túrák) - na most ilyen srácokat hogy a francba motiválna egy Körmend-Nyíregyháza/Factum/Szeged stb. alapszakaszmeccs a szurkolásra, egyebekre?! Néha még egy-egy túra csak-csak, de az se a meccs miatt. Bajnoki döntő meg nem mostanában lesz Körmenden.
Az Ultras hozta az utánpótlást, csak ma már látható, hogy nem csak az nem tartható a csarnokban és környékén, amit ők terveztek, hanem lassan már az sem, hogy egy jóesőt zeg-zeg-zegezzünk vagy áléáléáléáléóózzunk, különben kitiltanak, zártkapuznak, meg yarddal (nem csak) fenyegetnek. Egy "lázadó" fiatal hogyan fog belekóstolni a légkörbe olyan meccsek nélkül, ahol harapni lehet a feszültséget?!
Az üveges sörös esethez még annyit, hogy természetesen idáig sem lehetett "hivatalosan" bevinni, de megoldottuk :), és ebből soha semmi probléma nem adódott. (Évek alatt többezer üveg sör volt nálunk, kis meccsektől rangadókig, szerintem erről játékos, edző, vendégszurkoló, bíró még csak nem is tudott.) De most a szigorítások után nyilván ezt is elővették, és bemennek a lelátóra a biztonságiak.
Ebben a sörbeengedésben a legnagyobb vicc az a rendszer volt (bár nem tartom kizártnak, hogy most is ez van érvényben Körmenden), hogy nem vihettél sört papír pohárban sem a lelátóra. A sört fehér pohárban adták a büfében, az üdítőt piros kólásban. Nem kellett sok ész hozzá és a második meccsen már mindenki úgy kérte a sört, hogy piros kólás pohárba és már mehettél is fel, mert a biztonsági nyilván nem vetette le veled a műanyag fedőt a kólás pohárról. :) Ez persze már a témától való erős elkanyarodás, csak az egész szabályozósdi fonákját jól mutatja.
De mondom, szerintem ez csak a szokásos görbe alja, ami egyszerűen kötelező rossz (ugyanazon szereplőkkel képtelenség mindig fenn lenni), de lehet, hogy már jövőre jön egy-két olyan meccs, ami elindít egy újabb pozitív folyamatot, ami kitarthat pár évig újra.