djuice Creative Commons License 2013.04.10 0 0 1361

Nos ez azért érdekes kérdés, mert külalakjára pl. a Kross 88 tökre Krome 88 hasonmás a kaszni kialakításában. EDS-i szintézisrendszert használ a Krome EDS-eX szintézisrendszerével szemben, ami jól tudjuk csak az effekt utak és a felhasználható multisamplek / program építkezésében más. Alapjában az AI szintézis óta a kaptafa ua.: sample ROM > filterek > EG > Amp > effekt blokk > kimenet. Valami elnevezésben nyilván meg kell különböztetni őket azért ez érthető, persze a Kronos 9 engineét nem is értettem bele, csak a PCM szekcióból örökölt és nyilván itt a 112 megára korlátozva már loopolt mintákat (pl. zongora). Ettől nagy rokonság van még a korábbi Korg modellekhez viszonyítva is az igaz, mivel a Krome és a Kronos is bír M3/M50 mintákkal, sőt Triton mintákkal is, de a leszármazás ágát nézve nyilván a nevéből adódóan is szerintem a Kronos / Krome / Kross triumvirátus a mérvadóbb.

200 alatti áron (ezer HUF természetesen!) az 5 oktávosa és 300 alatt a 88-as igencsak elgondolkodtató alternatívát jelenthet mindazoknak, akik eddig nem mertek anyagilag belevágni egy ilyen újkeletű super-workstationbe. Ha csak az X5D és X50 cuccokhoz hasonló eladást fognak vele produkálni, már megérte a gyárnak szerintem.

(Egyet furcsálok, a 88-as modellnél is elhagyták a joystickot! A category search kupak viszont hasznos ötletnek tűnik!)

Előzmény: MidiTom (1360)