Bátraké a szerencse
Eddig talán kevésszer tapasztaltam meg e mondás igazságtartalmát, ma azonban duplán is beigazolódott. Az előrejelzések felhős, esős időt jeleztek a mai napra és reggel valóban borongós égboltra ébredtem. Mégis elindultam Bajna felé, hiszen Blue Monday képes beszámolója kedvet csinált hozzá. Esőről szó sem volt és a nap is többször előbújt a felhők közül. A másik szerencsés körülmény az volt, hogy amikor a busz odaért Bajna központjába, észrevettem, hogy két idősebb hölgy megy be a templomba. Hamarosan „odaszemtelenkedtem” és így lehetőségem nyílt belülről is megszemlélni ezt a szép középkori épületet, közben még helyi információkkal is gazdagabb lettem. (Mellékszál: elsétáltam a kastély felé is, sajnos úgy tűnt számomra, hogy nem nagyon halad a helyreállítás.)
És most jöjjenek a képek:
Két kép kívülről:
Pálcatagos bélletű diszkapu részletekkel (eredetileg a templom nyugati homlokzatán nyílott, majd 1891-ben az új déli mellékhajó falába helyezték át) – a 2. kép belülről mutatja
A szentély és sekrestye közötti egyenes szemöldökű ajtókeret:
A reneszánsz kort tükröző, faragott kő szentségtartó ház (1484 és 1500 között készült) – sajnos csak két képre fért rá
Ráadás: a kastély szebbik arca: