Sajnos én is csak egy koca bekiabáló vagyok, akinek nincs D800 gépe. Ez előbb utóbb változik, de én kivárom amíg az általam meghatározott összegért megkapom.
Azért a D800 tudása így látatlanban sem olyan nagy titok. Tapasztaltam már, hogy egy APS D300 (12Mpixel) egy full méretes D3 (szintén 12 Mpixel) kb. 20%-al élesebb, további 20% élességnövekedést jelentett a D3x. Szóval jól sejthető hogy a D800 élességben kb. 30%-t verhet rá a D700-ra. De azt is tudni kell, hogy ezzel már nem szabad hibázni egy hajszállnyit sem. A drága optikák és a tudás elegendő. (Ez utóbbi nem probléma, ezzel mindenki rendelkezik:). Ezenkívül ha a téma térbeli kiterjedése miatt nagyobb mélységélességet igényel, akkor a D800-al elérhető élesség csupán elmélet marad, a gyakorlatban nem realizálható.
Különben statikus téma esetén bárki egy satnya D700 -al csinálhat két képből összerakva egy 24 Mpixeles képet. Ez már a középformátum minőségének felel meg. Ezt a szintet D800 már nem érheti el, vagy legalábbis nagyon kétesélyes a verseny.
Más: nehéz ilyen fórumokra olyan több képből álló részletnagyítást sorozatot feltenni, ami a gép valódi képességeit mutatja. Ilyenkor ugyanis nem szabad össze vissza átméretezni, tömöríteni a képet hanem átméretezés nélküli tiff részleteket kellene mutatni, amit nem is tudom hogy a fórummotor megenged-e.
Talán a helyes módszer az volna, hogy felméretezni egy-egy D700-D800 fotót mondjuk 133 Mpixelre (9.500 x 14.200 pixel a 300 dpi vel 80x120 cm) és ennek a képnek a kivágott részleteit feldobni ide. Ez már komoly munka, nem hiszem hogy akad rá vállalkozó.