képfaragó
2013.03.30
|
|
0 0
4002
|
Ha a szenzor minden pixele (bármilyen megoldással) mindhárom színt érzékelné akkor már nem a bayer intelpoláció segítségével kapnánk meg a képet. Ekkor a szenzor nem RAW-t hanem kész TIFF képet adna ki.
Többféle megoldás képzelhető el már most is, de elképzelhető hogy a szenzorgyártók teljesen új megoldást találnak. Ha egyszer a bayer szűrő mellőzésével (erre egy gyenge de is létező példa a Foveon) a szenzor helyből kiadná pixelenként a három színt, akkor a Tiff formátum jönne ki a szenzorból. A háromszínű pixelek összerakása a bayer rács szineiből eddig általános volt, de szerintem a pixelszámok mai növekedése mellett már nincs szükség arra hogy a pixelek számát a bayer interpolációval ,,növeljük". Tehát simán el tudnék képzelni egy olyan pixelt (nem én találtam ki) amely koncentrikus négyszögekből állna, kívül a zöldet, beljebb a kéket majd a vöröset érzékelné. A lényeg az, hogy ez esetben minden pixel valóban független volna a szomszéd pixeltől. Ezenkívül a Raw-al az is a gond, ahány, annyiféle, a Tiff pedig egy univerzális formátum, amely pontról pontra leírja a képet, nem kell hozzá tudni a kódot, vagyis hogy milyen bayer ráccsal készült. |
Előzmény: Törölt nick (4001)
|
|