Köszi:) Ha belegondolk, hogy tavaly húsvétkor még / már tolószéket nézegettem...
Az a baj, hogy nekem is évekig csak hőemelkedés volt, aztán jött a pánik, az alhasi fájdalom és végül a vég. :) de eltelt a keresgéléssel 15 év! Kb 30 orvosnál jártam.
A doki, aki végül rájött, azt kérte tőlem, fogjak egy kockás lapot, irjak fel 5-6 jellemzőbb tünetet (fejfájás, szédülés, izomfájdalom, stb) és pontozzam egytől tízig. Ezeket a pontokat kössem össze hónap végén, csináljuk m eg minden hónapban és ha kimutatható egy ismétlődő ciklus, akkor borrelia lakik bennem. (vagyis Lyme.) A borreliának lassú a növekedése, 14-21 nap, de lehet akár 45 is, ekkor a tünetel felerősödnek.
Ha nem biztos benne az ember, hogy van neki, de laborozgatni sem akar, akkor provokűéni szkás, néhány napig doxiciklint szednek be (2x100 mg-ot) Amennybiben napokon belül felerősödnek a tünetek vagy újabbak jelennek meg (tarkómerevség, térdfájdalom, fülfájás, szédülés), úgy a lyme borítékolható. Ez az ún herxheimer reakció, a gyógyszerallergiával könnyű összekeverni.Amennyiben meleg citromos víz fogyasztásával enyhül (1 literben fél citrom), úgy herxről beszélünk.
Fontos tudni azt is, hogy hosszú ideje fennálló fertőzés esetén a tesztek negatív eredményűek, mivel nem termelődik antitest. Az antibiotikum szedése is negatívvá változtatja a tesztet!
15 éve nekem egy év után napi 2 liter körömvirágtea és kemény diáta mellett múlt el a hőemelkedésem. (Csirke és zöldségek, más semmi.)