Üdv a Fórumnak!
A fórum elején volt egy érdekes vita modern készülékek igényéről, ismeretéről. Ehhez a ponthoz csak annyi hozzá fűzendőm van, hogy valóban nem életkor függvénye, hanem csak hozzáálláson múlik a dolog. Nagyon jó példa Jóanyám esete, aki 52 évesen tette le a jogosítványát, s ha az elmúlt tíz évben nem is vezetett le 500.000 km-t, de napi szinten használja a saját autóját. Témához kapcsolódva, tavaly nyáron az én nagy lelkesedésem hatására sikerült rávennem egy új telefon vásárlására. Árlistából kiválasztottunk több készülék-alternatívát, de az üzletben egyik egyszerű ("fapados") kütyü sem volt, így mégis egy tapizós telefonnal távoztunk. Eleinte ódzkodott tőle, még amikor a saját szerzeménnyel dicsekedtem neki, ennek ellenére, utolsó este cirka két óra alatt meg tudtam tanítani neki az alapműveleteket, a többi finombeállításokat meg maga tapasztalta ki. Megjegyzem, előtte nekem is egy fél órát kellett tanulmányoznom a saját OP-rendszerrel bíró telefont, hogy tudjak magyarázni.
Röviden összefoglalva. Vannak akik félnek az újdonságtól, így inkább ragaszkodnak a logarléchez meg a szekérhez. Vannak, akik legyőzik az aggodalmaikat, s használnak számítógépet és vezetnek belsőégésű, hibrid vagy elektromotoros autókat. Lehet élni puritán-féle mormon-életet, de lehet kényelmes modern életvitelt is.
Telefonkészülékekkel kapcsolatosan az általános véleményem. Dolgoztam a Nokiában, s láttam telefonokat röpködni faltól falig, utána - ha repedt, törött burkolattal is, de - tökéletesen működni. Ugyanakkor, főként az okostelefonok esetében, nem egyszer raklapszámra hasaltak meg a szoftverteszteken és még tizedjére is alig tudták beletuszkolni azt, amit tudnia kell. (Tapasztaltak után megvan a privát véleményem; az egyszerűekről ez, az újakról az.)
Összességében: ami a piacra kerülnek telefonok, azoknak kis százalékban előfordulhatnak technikai, gyártási hibából származó kellemetlenségek, de nagyobb általánosságban inkább a telefon ismeretlenségére vezethető vissza a problémák forrása. Egy tapasztalatból még ne ítélkezzünk! Ez azonban érvényes az élet minden más területére is.
Xperia-tapasztalatok. Tavaly nyáron vettem magamnak egy Mini Pro-t (második szériás / SK17i). Tetszett a dizájn, a kialakítás satöbbi, de az előzetes válogatás folyamán pont kiesett a választási körből az ára miatt. (Készülék lista árképzése alapján húztam egy limitet, meddig mehetek el árban, utána egy sor böngészés készüléktesztek és fórumok között; ez alapján állítottam fel magamnak egy "prioritási" listát). Akkoriban már kifutó széria volt, de fájt a szívem utána, így próba gyanánt rákérdeztem az üzletben. Vicces, volt még egy-két darab a raktárban, s kiderült, árban is a határ alá esett, naná, hogy hoztam is ki. És nem bántam meg!!! Lévén, az előtt a legkomolyabb készülékem egy Java-s Nokia volt (az még hosszú éveken át bírta a strapát), s érintő képernyőssel is csak az akkori páromnál találkoztam, ebből kifolyólag vagy másfél hétig nem mertem hozzá nyúlni a sajátomhoz. Aztán pár alkalmazást letöltött, pár beállítást mókolt az egyik ismerősöm, onnantól kezdve szinte le sem teszem a telefont. Privát, üzleti ügyeimet azon intézem házon kívül; ha nem készülök fényképezőgéppel, de mégis szükségét érzem a fotózásnak, meglepően szép képeket készít (hozzáteszem, egyik telefon sem photgaphe-aparate-machine, vagyis egyik sem léphet nyomába a vele egyidejű, a kor fényképezőgépével, tehát senki se várjon csodát a mai világ igényéhez képest). Kiváló rögtönzött szervezéshez, útvonalterv variáláshoz (azért nem ártana frissítenem a navigációs programot sem....). Igaz, ez utóbbiak Android tulajdonságok. A méretéhez viszonyítva kicsit nehézkesebb a többi telefontól eltérően (legalább érzem, hogy a zsebemben van), de ez köszönhető a csúszka-szerkezetnek; a kapacitív kijelző kellő méretű; a Qwerty-billentyű kényelmes és gyors írást biztosít, mintha a klavin írnék (már csak a fogalmazásom sebességén kellene gyorsítanom); gyorsan reagál, még zimankós időben se nagyon lassult be. Szerintem, az meg minden érintőképernyős telefonra érvényes, hogy esőben ne nagyon akarjuk használni; nem azért, mert ázna, hanem inkább az esőcseppek koppanása okozhatnak akaratlan parancsokat a telefonnak.
Mostani páromnak is megtetszett ez a készülék, s némi vívódás után őt is sikerült beoltani az Xperia-betegséggel. Igaz, nem volt nagyon nehéz dolgom, korábban is SonyEricsson márkahű volt, csak kompakt/slide-os verzióban. Nála már nem annyira az altípus volt a lényeges, hanem az ár. Ennek következtében, pár hete, egyik aukciós portálon vásároltunk egy használt jószágot, egy X10 Minit (E10i). Ő is egy kicsit nehézkesen kezdte el az ismerkedést, most meg már kölcsönösen okítjuk egymást szükség esetén; üres járatos perceinkben párhuzamosan nyomjuk. Tehát, piszok egyszerű kezelni, csak egy kis időt kell szánni a megtanulásához. Ha meg már nem számítanak újdonságnak az ilyen jellegű készülékek, akkor még gyorsabban el lehet sajátítani az ismeretet.
Nos, a fényezésről ennyit, akinek tetszik, az úgy is ismeri; akinek meg nem, azt meg felesleges győzködnöm. Helyette lenne nekem is pár kérdésem. Lehet, leírása már fordult elő a fórumban, de valahogy nincs hangulatom végig nyálazni az összes bejegyzést. Talán nem csak buszocskázások alkalmával kellene ezt a portált vizsgálgatnom? Szóval....
X10 Mini Pro II. (SK17i): Fél év után kezdett nálam a világítás villódzani, képernyő vibrálni. Másnál is előfordult, vagy csak nálam? Alapvetően kontakthibára tippelek.
Szeretnék a telefon memóriájába "zenéket" pakolni a gyári csengőhangok mellé. Ahogy a PC-n is, erre is letöltöttem a TotalCommandert, azon keresztül sem sikerült. Gondoltam, a zenei kiterjesztéssel lehet a gubanc, ezért átkonvertáltam (NEM átnevezésről van szó) a kívánt zenei fájlt, így sem jutottam dűlőre. Le lenne tiltva a hozzáférés? Vagy valami beállítási változást kell végrehajtani? Jó, végül is nem lényeges, most már be tudtam állítani a különböző értesítések csengő(?)hangjait a gyáriak közül is, csak hát na...! (Tudom, ne akarjak túl sokat, hivatkoztassam a kártyára - már ha engedné.)
X10 Mini (E10i): Miként lehet alkalmazást, alkalmazás ikonját eltüntetni? Mini Pro-val ellentétben itt nem funkcionál a kihúzom-a-főképernyőre-és-"kidobom"-a-kukába című mutatvány. Az alkalmazások kezelésében is csak a leállítást engedélyezi a programnak, az eltávolítását nem. Azt meg erősen kétlem, hogy gyárilag lenne bele égetve az AztHisziSzentFerenc (Assassin's Creed vagy mi) játék.
Másik, miként lehet beállítani a képernyő zoom-olást két ujjal? A Pro-n is kerestem a beállítást, valamikor egyszer el is futottam felette, most meg sehol nem találom. Minden kulcsszavas keresést kipróbáltam, ami eddig az eszembe jutott, de semmi.
Várom a szívélyes javaslatokat. Üdv:
-wiesel-