Gábor 35
2013.03.04
|
|
0 0
456
|
A Frantoio-ról.....
Az olaszok egyik legértékessebb fajtája és tény, hogy a legészakibb helyen is termesztik. De számomra egy rejtélyes növény....
A Franciák azt irják, hogy nagyon fagytűrő de érdekes, hogy maguk az olaszok fagyérzékenynek tartják. Az isztriai részen nagyon alkalmazkodó és fagytűrőnek irják le. Nagyon sok analizist csináltak az olajfák fagytűrésével kapcsolatban (beleértve a Frantoio-t is) és ott nem remekelt a legjobban. A középkategoriásnál kicsit erősebb...:). Olvastam egy spanyol cikket. Arról szólt, hogy valamelyik évben nagyon hideg volt télen és ennek hatására hogy viselkedtek a különböző fajták. Volt aki 80% megmaradt, volt aki kampec...
Na most ott a Frantoio tőig lefagyott. De.....
http://www.oregonolives.com/index_files/OregonOlives2010.htm
Nov 18, 2010...Onnan érdekes az irás. (Az Oregon olives-ről annyit kell tudni, hogy pár évvel ezelőtt kisérleti jelleggel kezdtek olajfákkal foglalkozni és mára már egy szép kis válalkozás lett..:).)
Szóval a cikk szerint a Frantoio leveri még a Leccinot is???? És a Frantoio Kaliforniában fagyérzékeny Oregonban meg nem?
Na erre varjak gombot.....
A válasz szerintem az, hogy jobban alkalmazkodik mint bármelyik, de sajnos azt el is kell érni.
Nekem speciel egy bajom van csak vele hogy elég későn érik. kb November vége December közepe. És ez még csak nem is a magyar klíma szerint. Elég ha addig bejön csak egy északára -5 fok aztán oda a termés...Én magam is csak azért akarom használni mert remek porzó.
Aztán kitudja lehet, hogy még meglep valamivel...:) poén:(nagy tőigfagyással...:)) |
|