Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.03.01 0 0 5261

Találtam egy videót, amelyen két (azonos teljesítményű) főzőlap közül az indukciós 30 százalékkal előbb forralt fel ugyanannyi vizet, tehát ennél a tesztnél az indukciós hatásfoka 30 százalékkal volt magasabb.

De ha a hagyományos főzőlapra olyan kis edényt teszel, ami nem használja ki a fűtőszál teljes felületét, akor a hagyományos villantűzhely 30 százalékos hátránya akár 300 százalékosra is emelkedhet :)

mert az indukció hője KIZÁRÓLAG az edényt melegíti, míg a hagyományos villanytűzhely hőjének egy része a túl kis edény mellett megszökve könnyen kárbaveszhet.

A gáztűzhely hőjének egy része pedig MINDEN ESETBEN kárbavész, túl kicsi edény esetén az indukcióshoz képest akár tízszeres (1000 százalékos) energiapazarlás is könnyen előfordulhat, amin csak egy kicsit javít az, hogy a gáz harmad annyiba kerül.

 

Előzmény: Catman (5260)