Találtam egy videót, amelyen két (azonos teljesítményű) főzőlap közül az indukciós 30 százalékkal előbb forralt fel ugyanannyi vizet, tehát ennél a tesztnél az indukciós hatásfoka 30 százalékkal volt magasabb.
De ha a hagyományos főzőlapra olyan kis edényt teszel, ami nem használja ki a fűtőszál teljes felületét, akor a hagyományos villantűzhely 30 százalékos hátránya akár 300 százalékosra is emelkedhet :)
mert az indukció hője KIZÁRÓLAG az edényt melegíti, míg a hagyományos villanytűzhely hőjének egy része a túl kis edény mellett megszökve könnyen kárbaveszhet.
A gáztűzhely hőjének egy része pedig MINDEN ESETBEN kárbavész, túl kicsi edény esetén az indukcióshoz képest akár tízszeres (1000 százalékos) energiapazarlás is könnyen előfordulhat, amin csak egy kicsit javít az, hogy a gáz harmad annyiba kerül.