Köszönöm, hogy elolvastad és véleményezted.
Az Airy korong átmérője valóban a lyukátmérőtől és a fókusztávolságtól függ, de ezen két érték hányadosa éppen a rekeszszámmal jellemezhető.
Nem is szokták a fotósok a fényelhajlást más értékkel paraméterezni, mint a rekeszszámmal.
Valamelyik optikai könyv volt a forrás, például a Heinz Pforte: Optikai műszerész 291.oldal.
d= 2.44 x N x λ
ahol d a szóródási kör átmérője, N a rekeszszám, λ a hullámhossz
A fényelhajlás tehát függ a fény szinétől is, egy közepes színnel számolva adódott az én táblázatom.
A Bayer interpoláció valóban kissé belezavar a dologba, de szerintem ennek hatását elemezni teljesen felesleges, mert nagyon bonyolult lenne a dolog. Senki sem értené, és nem is olvasnák végig. A bayer interpoláció szerintem nem is sokat változtatna az igazságon. Én sem sokat tökölök vele, mert fotós vagyok és nem akarok elméleti levezetésekben elsüllyedni. Gondolj csak bele, a bayer ráccsal a gyártók sem foglakoznak, hiszen akkor azt kellene mondaniuk, hogy a gép nem 36 megapixeles, hanem az hogy a gép felbontás szempontjából a (bayer interpoláció miatt) mondjuk 17 megapixelnek felel meg. Nyilván ez függ a kép színétől is és ekkor máris erdőben lennénk. Hasonlóképpen a Nikon annak számszerűsítésébe sem bonyolódott bele, hogy mekkora különbség van a D800 és a D800E között, vagyis hogy a AA szűrő mennyivel csökkentette a D800 élességét. 5%, 25%, ki tudja. Így ebbe én sem mennék bele.
A fényelhajlás elmélet egyébként is egy feltételezéssel indul ,mégpedig azzal, hogy két pont akkor látszik külön pontnak, ha sugárnyi távolságra vannak egymástól. Ez ugye nem egy pontos meghatározás, hanem csak sacc per kb. én így látom, Te meg úgy.
Különben vannak olyan tudományos munkák, levezetések, ahol a mélységélesség és a fényelhajlás összefüggéseit matematikailag együtt elemzik, de ez már inkább matematikai mint fotós feladat. Sajnos ha egy összefüggés még le is vezethető, de az eredmény nagyon bonyolult, akkor senki sem fogja fotózás közben használni.
Ezért szükség van kerekítő elhanyagolásokat tartalmazó megfogalmazásra, amely nagy hibákat nem tartalmaz és a következteései a gyakorlatban használhatóak.
Szerintem így most sem tévedtem számottevő mértékben, állításai jó közelítéssel igazak és a fotózás során hasznosíthatóak. Azért ha konkrét hibát látok az írásomban, akkor természetesen kijavítom.