Kitobi legolcsóbb kiváltására szerintem legjobb a Tamron 17-50/2.8, aztán talán a Sigma... De az utóbbit nem próbáltam még, csak olvastam róla. Jelenleg nekem a Tamron van, majdnem eladtam egy 17-55/2.8-as Canon miatt, de aztán máshogyan alakult, megtartottam a Tamront és megvettem most szombaton a telés testvérét: Tamron 70-200/2.8. A régebbi Canon 70-200/2.8IS-emhez képest kicsivel lassabb, viszont képszéltől képszélig, 2.8-on, 70-től 200-ig nagyon szép éles képe van, jobb mint az egyes verziójú Canon 70-200-asoknak. Örülök most ennek a két Tamronnak. Nekem apsc-n 200mm (equivalens 320mm) elég mindenre, bár nem madarazok vagy sportfotózok...
A Vivitar 17-35-öt próbáltam 9 éve, jó régen volt, emlékeim szerint éles volt, de nagyon műanyag az egész. A Soligor tulajdonképpen ugyanaz más névvel...
300mm-es fényerős objektívet 20000 alatt? Szerintem éles megoldás erre nincs, vagyis nem tudok róla. Ha manuális tele kell, akkor inkább az M42-esek közt kéne nézelődni. Az M42-EOS adapterben nincs semilyen lencse, az FD-EOS adapterben van egy műanyag lencse, ami nagyon lerontja az amúgy jó FD-s objektívek rajzát.