Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 435

Szia. Hát nem a legszerencsésebb képet raktad fel . Még a törzse sem látszik . Pedig jó lenne  tudni oltott-e. Az első tippem a népszerűbbek között az a 'kalamata' volt. A második a 'chalkidikis' a harmadik pedig a 'konservolia'.  Mivel elég későn érik...most...kalamatára tippelnék,de a kép szerint neked elég tömzsi és a kalamata nagyon hosszúkás és aszimetrikus és nagyon hegyes a bogyesz vége...

én azt ajánlom nézd végig ezt az oldalt és szerintem rátalálsz a fajtádra..

    http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=es&u=http://www.variedadesdeolivo.com/variedades_mediterraneas/%3FPais%3DGRECIA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.variedadesdeolivo.com/variedades_mediterraneas/%253FPais%253DGRECIA%26hl%3Dhu%26tbo%3Dd%26biw%3D1280%26bih%3D650&sa=X&ei=dJQeUaXcEYGJ4ASAyIGwCg&ved=0CC4Q7gEwAA

Ha kezdenek sötétedni...itt az idő a pácolásra...:)

Pl:

http://www.oregonoliveoil.com/index_files/KalamataStyleTableOlives.htm

ott letölthető a

      Olives: Safe Methods for Home Picking .pdf

de még sok más fajta pácolási forma letölthető az oregon olives honlapról és a youtube-n is fent van egy csomó...:)

az egyik kedvencem

http://www.youtube.com/watch?v=bzV45MM1om4

http://www.youtube.com/watch?v=0QD7wWPHcj8

http://www.youtube.com/watch?v=RehvUYCifjE

http://www.youtube.com/watch?v=AQcQLaNgdak

Ezen a 4 videón az előkezelés látható. Több napon keresztül áztatni kell sós vízben az olivát, hogy a fanyar izt eltávolitsa a só. Ezt annyi napon keresztül kell csinálni amig viszonylag ehetővé nem válik...Tehát kb. 10 napon kereszttül sós víz csere(jó a közönséges konyhasó is 39 ft-ért/kg:)

A következő videó pedig egy pácolási forma ahol az előkészített olivának izt adunk...

http://www.youtube.com/watch?v=bTcgMNQJzBU

na most itt csak sót meg ecetet használ ...de rakhatunk a páclébe  pl.:fokhagyma, citromfű, citromhéj...stb...:) A saját fantáziára van bízva:)

Fontos !... Borecet...nem 10% ecet...a borecet gyengébb és az arányok erre vannak irva (a borecetre).


A Föld....

Az én fáim a közönséges kertiföldben érzik jól magukat. Az a legjobb nekik. Amelyik virágföldbe került (valamiért) az sokkal lassabban nőtt és fogékonyabb volt a betegségekre( pl.:Pávaszem ) vagy csak spontán leállt és nem csinált semmit, halvány lett a levele..stb.. .Ha virágföldet használunk akkor mindenképp keverjük kertföldel...
Én amikor új olajfát szerzek veszek egy 12l vödröt (300 ft). Fúrok rá három lukat...belerakom a jövevényt.....és betemetem:)
csak ha nagyon rossz a talaj akkor keverek hozzá virágföldet (kb 20%-ban).
De amilyen földbe van abba most hagyjad (szóval most hagyd békén)...:)
télen tartsd 0 és 10 között...
márciusban (mikor kihozod a telelőből) NPK 15-15-15% mütrágya a földjére szórva kb.(fél evőkanál)
1 hónap múlva mégegyszer megismételni( fél evőkanál 15-15-15)
juniusban (ha május végén kivirágzott és termőre fordult) akkor ha lehet .....lubofos 12 (vagy valami magas kálium és foszfordus valamit)

ha nem fordult termőre akkor juniusban NPK 15-15-15 kell adni....

Előzmény: EveSunFlower (434)