Szia. Hát nem a legszerencsésebb képet raktad fel . Még a törzse sem látszik . Pedig jó lenne tudni oltott-e. Az első tippem a népszerűbbek között az a 'kalamata' volt. A második a 'chalkidikis' a harmadik pedig a 'konservolia'. Mivel elég későn érik...most...kalamatára tippelnék,de a kép szerint neked elég tömzsi és a kalamata nagyon hosszúkás és aszimetrikus és nagyon hegyes a bogyesz vége...
én azt ajánlom nézd végig ezt az oldalt és szerintem rátalálsz a fajtádra..
Ezen a 4 videón az előkezelés látható. Több napon keresztül áztatni kell sós vízben az olivát, hogy a fanyar izt eltávolitsa a só. Ezt annyi napon keresztül kell csinálni amig viszonylag ehetővé nem válik...Tehát kb. 10 napon kereszttül sós víz csere(jó a közönséges konyhasó is 39 ft-ért/kg:)
A következő videó pedig egy pácolási forma ahol az előkészített olivának izt adunk...
na most itt csak sót meg ecetet használ ...de rakhatunk a páclébe pl.:fokhagyma, citromfű, citromhéj...stb...:) A saját fantáziára van bízva:)
Fontos !... Borecet...nem 10% ecet...a borecet gyengébb és az arányok erre vannak irva (a borecetre).
A Föld....
Az én fáim a közönséges kertiföldben érzik jól magukat. Az a legjobb nekik. Amelyik virágföldbe került (valamiért) az sokkal lassabban nőtt és fogékonyabb volt a betegségekre( pl.:Pávaszem ) vagy csak spontán leállt és nem csinált semmit, halvány lett a levele..stb.. .Ha virágföldet használunk akkor mindenképp keverjük kertföldel... Én amikor új olajfát szerzek veszek egy 12l vödröt (300 ft). Fúrok rá három lukat...belerakom a jövevényt.....és betemetem:) csak ha nagyon rossz a talaj akkor keverek hozzá virágföldet (kb 20%-ban). De amilyen földbe van abba most hagyjad (szóval most hagyd békén)...:) télen tartsd 0 és 10 között... márciusban (mikor kihozod a telelőből) NPK 15-15-15% mütrágya a földjére szórva kb.(fél evőkanál) 1 hónap múlva mégegyszer megismételni( fél evőkanál 15-15-15) juniusban (ha május végén kivirágzott és termőre fordult) akkor ha lehet .....lubofos 12 (vagy valami magas kálium és foszfordus valamit)
ha nem fordult termőre akkor juniusban NPK 15-15-15 kell adni....