Babbabú Creative Commons License 2013.02.06 0 0 3593

Az obi egyetlen baja a torzítás. A torzítás FX-en eléggé bajúsz formájú (DX-en szimpla hordó és jól javítható), olyan, mint ennek az Úrnak van:

Középen hasas, a szélek viszonylag egyenesek. Ezt sima hordó-/párnatorzítás-eltüntető módszerrel nem lehet tökéletesen megoldani. Ha levágod a kép alsó felét (álló képnél), akkor a maradék alsó fele hordós, a teteje viszont kb. jó. Az előző hsz.-emben csatolt kép már javított, de nem akartam túlzásba vinni, az épületnek még mindig van hasa. A Samyang sem hirdeti ezt az obit épületre (nézd meg, én megtettem, tényleg nincs egy szó sem épületfotózásos alkalmazásról).

Az obiról egyébként: F2,8-on jó, itt vignettál is (de nem jobban, mint a Nikon 24/1,4 F1,4-en), F4-től nagyon éles, nincs CA, s a vignettálás sem gond (amúgy is könnyen javítható). Nem hajlamos becsillanni, mechanikailag nagyon jó építésű, fókuszgyűrű gyönyörűen csúszik. A színeket nagyon szépen adja vissza (ez nekem fontos, mert nem vagyok egy PS-zsonglőr). Ennyi.

Itt egy koncertfotó:

(vigyázat: iso10000 (!), 1/50s, F4)

Itt nem számít a torzítás, tájképnél általában szintén nem (kivéve tenger horizontja). Összességében kevés pénz áll benne, ritkán használom, s akkor a képet megtartom. A fenti koncerten egyedül ezt a képet készítettem vele.

Előzmény: Törölt nick (3589)