R!ck4 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 5201

Elképzelhető, hogy félreértem, tehát ahogy én látom a két alternatívát:

Adott egy csővezeték rendszer a ház teljes szellőzésére kialakítva, hőcserélővel, cakk pakk, ezért fizetek 1.5M Ft-ot, majd a fűtésem lesz évente  X ft.

Adott egy csővezeték rendszer a ház teljes szellőzésére kialakítva, de központi egység és hőcserélő nélkül, ezért fizetek 300 ezret, és a fűtésem lesz évente X+60000Ft.

A funkcioanlitásában egymáshoz közel álló két megoldás egyike lényegsen töbe kerül a másik, megéri ez nekem?

Ha rosszul számoltam, elnézést tudjátok be a témában meglévő tudatlanságomnak, mindössze pár hete keztem ez ezzel foglalkozni, de a második lehetőséggel számolva a kezdeti 1.2M Ft megtakarítást évi 60 ezrével bukom el, oké, bizonyos szemszögből ez viszont nekem megéri,  hiszen ha kezemben az 1.2M Ft, biztosan tudok belőle annyi pénzt csinálni, hogy az évi +  60 ezret neveve kifizetem..

De az igazi kérdés a számokon túl, hogy létezhet-e más előnye a hőcserélésnek, mint az energiamegtakarítás (és ha igen, mi) valamint számolhatok-e valóban 50 ezres fűtésszámla helyett  40 ezressel ( kerek 20% fütésszámla csökkentés) ha a hőcserélő is bent van.

Számolni csak így lehet, mit fizetek ki, és mi marad meg ezután. A másik ház egy 20 éves, 150m2-es ház, most lesz felújítva, újracsinálva minden rész, külső 10 centis szigetelés a 30-as téglaflara, stb stb.. 

Bár konkrétan nem tartom kifizetődőnek 1.2M kiadás mellett az évi 60 ezres spórolást, ha a számok így igazak, lehet azt mondjátok,  csak így működik az egész, ekor viszont elfogadom és kész. :-))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5200)