Gábor 35
2013.01.27
|
|
0 0
429
|
Szia. Amit Horvátból hoztál abba szinte biztos vagyok hogy 'Oblica'. Bár nem tartozik a kedvenceim közé de nagyon szívós. Jellemző rá a levéldobálózás. 2 éve tavasszal én is kiültettem egyet amit a -20 as télben kibirt de nagyon rosszul nézett ki utánna. Rengeteg helyen szétnyilt a kérge és teljessen kopasz lett. De van egy nagy erénye ez pedig a szivóssága. Nyár végére teljessen helyrehozta önmagát és még a komolyabb repedések sem okoztak problémát. Gyorsan nő és bármilyen talajon elmegy. Vaskos és az ágrendszere kiválló. Könnyű vele dolgozni. Kétévente ellátot tehát egyik év jobb a másik rosszabb. Jó porzó és részben öntermékeny. Korai fajta és jó nagy a bogyója. Két gyenge pontja van ...az egyik, hogy érzékeny a pávaszem (peacock spot) nevű gombabetegségre. A másik ,hogy rákosodásra hajlamos (olive knot) amit egy Pseudomonas savastanoi nevű baktérium okoz ami úgy fertőz, hogy nyilt seben bejut pl:kéregrepedés. Bár a páva nálunk nem jellemző (hála a szárazabb éghajlatnak) és csak tavaszal meg ősszel fordult eddig elő (amikor huzamossab ideig meleg volt) a ráktól kicsit tartok. De ezeket a kockázatokat lehet csökkenteni ha minden tavasszal és ősszel 1% rézkén vagy bordói leves permetezéssel...
Oblica. Ez nem az én fám....:)
olajfa betegségek link:
http://www.olivediseases.com/olives/oliveknot/oliveknot.html
Csak részben a leveléből, hanem a kinézetéből a levél és a törzs szinéből és az ágrendszeréből lehet következtetni....De a legegyszerübb a bogyójából lenne. Az Oblicára nagyon jellemző ez a vaskossabb, visszapöndörödő, középen mintha bevágták volna, henger alakú levél. Szóval nem az a szép karcsú..:)
A másikkal meg sürgőssen csinálj valamit...már mint tavasszal... :) Én a helyedben az alsó három ágból egyet megtartanák azt is félbevágnám és ami kitör abból egyet megtartanák és kb 2 év múlva már fa formája lenne. |
Előzmény: Djapor96 (427)
|
|