Első kérdésedre: helyes meglátás, a Bene Gesserit minden tagja abszolút kontrollal rendelkezik a saját teste felett, tökéletes példa erre a Káptalanházból, hogy a Dáma megitat Odradéval egy "frissítőt", amiben idegen anyag van, Dar semlegesíti, majd közli ezt. Ugyanakkor Darban van egy helyzetjelző, ami jelet sugároz, erre a Dáma rá is kérdez és Odrade elmondja, hogy ebből tudják a nővérei, hogy még életben van.
Második kérdésedre: igen, a Mentátok elégtelen információkból (is) dolgoznak, pontosabban, hagyják szabadon "kószálni" az elmét, ami eme kötöttségektől mentesen képes reagálni és következtetni (ezért mondják rájuk, hogy emberi számítógépek), valamint képes a helyes kérdésfelvetésre (a Káptalanházból Duncan, Bell és a Bashar kapcsán igen jól ábrázolódik a Mentátok lényege, de Hawatot is említhetném).
Bizonyos szempontból emberfelettiek, ez részben annak köszönhető, hogy Herbert taoista és zen buddhista elemekkel vegyítette a gondolkodásukat. Erről írtam lentebb is, nem tudom, mikor; a lényege, hogy az egyik zen koan arról szól, hogy először a hegyek hegyek, a folyó folyók, majd ezek az út során megkérdőjeleződnek, ám az út végén ismét elnyerik önmagukat, a hegyek hegyek lesznek, a folyók pedig folyók. A Káptalanházban ez visszaköszön: "Elme a Kezdeteknél", Duncan így nevezte. "A Valódi Éned felébresztése. Úgy éreztem, mintha egy mágikus univerzumba csöppennék. A tudatom először kör volt, aztán gömb. Önkényes formák lettek tünékennyé. Az asztal nem asztal volt. Aztán transzba estem – minden csillogó lett körülöttem. Semmi sem volt valóságos. Aztán elmúlt, és én úgy éreztem, hogy elveszítettem az egy valóságot. Az asztalom megint asztal volt."
Ugyanakkor megvannak a korlátaik, lásd az első Duncan ghola érzelmi sokkja a Salusa Secundoson, Pitert a szadizmmusa korlátozta, Bellonda pedig az archívumi-elemző mivoltából eredően szorul határok mögé. Leto Atreides (nem az Istencsászár) és a Báró is felhívja a figyelmünket a korlátaikra, és arra, hogy miként érdemes rájuk tekinteni. A Bashar és egybe-Duncan valamiért azonban mások, egyfajta ugrást is jelentenek.