Shoterq Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1512

Köszi a segítséget!

Valamit lehet erről tudni? Mert túl sokat nem találtam a net-en!Kártevő, vagy csak ugy éldegél....

Ennél többet nem igazán találtam:

Az eredetileg észak-amerikai elterjedésu fajt fertozött korisfával hurcolták be Európába. Hazánkból a 80-as évek elején került elo. Azóta terjedoben van, az ország délkeleti részén nem ritka. Lárvái különbözo lombosfák - elsosorban gyümölcsfák - ágaiban, törzsében fejlodnek. Eleinte a kéreg alatt rágnak, majd a fatestbe vonulnak, keresztül-kasul rágva azt. A bábbölcsot is ott készítik el. Az imágók kerek röpnyíláson át hagyják el a fát. Tömeges fertozésüket mutatja, hogy tenyérnyi területen akár 15-20 röplyuk is lehet. Május közepétol július végéig találhatók, meleg, napsütéses napokon rajzanak tápnövényeik száradó ágain, törzsein, illetve farakásain. Igen fürge mozgású, zavarásra gyorsan menekül.

Létezik, hogy akácfában is lenne?

Mivel fával is fűtünk, csináltunk egy fatárolót, bár egyenlőre csak dizájnként funkcionál, de most vettem észre friss reszeléket és lyukakat a fákban, lehet innen szabadulnak ki? :D

Pedig a fatárolóban lévő fa már pár hónap híjján 1 éve lesz a lakásban, de eddig semilyen idegen bogárral nem találkoztunk.

Előzmény: CBNora (1511)