A legelső hozzászólásom itt valamikor 2007 elején ejtettem meg és pont a Dűne vadászairól írtam le az érzéseimet, amik nagyon negatívak (finoman fogalmaztam, szerintem konkrétan egy hulladék, pl. beleírnak egy "fordulatot" (sicc!), ami soha nem volt benne még utalás és elgondolás szintjén sem a Mester műveiben, és ennek történetét írják le a Paul of Dune-en, pfej), ez a 2604-es hozzászólás. Nálam ez az irodalom legalja.
Ha érdekel ez, onnantól felfelé mindent és mindenkiét javaslom olvasd el, miért tekintjük, mi hard-core rajongók blaszfémiának Brian és a haverja ámokfutását. Kifejtjük, hogy mik azok a szellemi horizontok, amik jellemezték az eredeti hat regényt [röviden: mellőznek midennemű mélyebb tartalmat és filozófiát, egy valószínűleg mondvacsinált "vázlat" címén.] Szerintem remek, sokrétű és tartalmas beszélgetéseket folytattunk, írtunk le, én legalábbis rengeteg magvas gondotatot találtam itt, talán ideje is lenne visszaolvasni. :)
Ezzel nem a nézőpontom akarom rád erőszakolni, csak ha már kérdezted, hogy és mint, ha elolvastad a két utozmányt, vissza tudod olvasni a különféle véleményeket, én pedig megadtam a pontot, hogy hol ejtettük ezt meg (a korábbi dolgokat is érdems elolvasni, csak itt jelent meg a DV). :) A tüöbbiek már persze sokkal előbb elkezdték a többi, korábban megjelent kötetek hiábáit és ellentmondásait felsorolni, tehát a 2604-es alatt is érdemes olvasgatni, sőt! Ne úgy tűnjön, mintha az első kommentem lett volna fordulópont.
Ráadásul ha már szóba került az első mozi, a Lynch-féle szintén "szenny" (bocsánat), pontosan úgy "értelmezik" a báró karakterét, ahogy a rendező: egy mészárló, perverz idióta baromnak. Ezzel szemben a Mester báró karaktere egy logikus, precíz, megfontolt elme, aki "mellékesen" perverz, de nem az domináns a tettei formálásában a politika színterén.
Tavaly év végén a Locus magazin ezekben a kategóriákban tartott szavazást (itt vannak a listák):
- 20th Century Novella
- 20th Century Novelette
- 20th Century Short Story
- 21st Century Novella
- 21st Century Novelette
- 21st Century Short Story
- 20th Century SF Novel
- 20th Century Fantasy Novel
- 21st Century SF Novel
- 21st Century Fantasy Novel
És bár nem reprezentatív, de sokan hallottak már a Locus-díjról, és az ő szavazásukon a XX. szád legjobb sci-fi regénye a Dűne, és igen magas értékkel, megelőzve a második kedvencemet, ami Card 'Ender's Game'-e.
És a "szerzőpáros" az alsókategóriás ponyváival a világba nincsenek (sőt a haver egyéb írásai sem).
Remélem nem vetted támadónak a hangnemet, de nincs kedvem még egyszer lepötyögni a saját, abszolút negatív nézőpontomat és érveimet, de ha kíváncsi vagy ezekre (és másokéra is), szerintem érdemes visszakeresni. 500 hozzászólás per oldal esetében, ha jól emlékszem a harmadik oldal.
Sajnos azonban éppen az ilyen lektűr népszerűsége és Star Wars tucatregények miatt nem tudja a kiadó megjelenteni aDestination:Void/pnaodra Chronicle-s Frank Herbert-Bill Ransom által írt négy kötetes regényfolyamat, mert ötlettelen regényekre még mindig van igény (pontosabban egyes klasszikusok kevésbé fogynak, éppen a tartalmi értékük okán), pedig rengeteg pozitív ellenpélda van kiadk terén: Ad Astra, Agave, Alexandra, Galaktika.
Sajnos a Szukits Kiadó elég sokat küzd ezekkel a problémákkal, lásd régebben a DragonLance klasszikus trilógiájának elakadása.