Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.19 0 0 378

Egy nagyon fontos dologról nem irtam a kiültettet növényeknél. Ez pedig a műtrágyázás. A kiültetett olajfáknak nagyon fontos az őszi káliumos trágyázás. Ellenállóbb lesz és erősítí a szöveteket. Maga az olajfa is kálium igényes. Ezért kettő műtrágyát fogok kiemelni. Az általános NPK 15-15-15 és a 'Lubofos 12' (NPK 0-12-20). Ez egy olcsó (10 kg 1400 ft) műtrágya ami csak foszfort és káliumot (meg egy csomó fontos nyomelemet) tartalmaz. Nitrátot nem. Ez azért is fontos mert ősszel tilos erős nitrát tartalmú műtrágyát használni. Csak csökkentettet szabad pl: NPK 3-10-20. Ugye a nitráttól hajt mint a gomba a Káliumtól és társaitól erősődik és megfásodik. Ha én ősszel a nitráttal hajtásra kényszerítem akkor nem erősödik és nem fásul be amíg be nem áll a fagy (ugyan ez vonatkozik az őszi metszésre is magyarul: összel nem metszünk).

Mikor kiültetek egy fát tavaszal akkor nagyobb gödröt ások mint maga a földlabda. Mielött beraknám a földlabdát már akkor keverek "lubofos 12"-t a földhhöz (ez a cserép méretétől függ de kb fél marékkal). Mikor a földlabdát berakom érdemes megvakarni az oldalát, hogy a gyökerek kifele nézzenek. Mikor betemetem akkor is keverem be a földbe a lubofost. Még kb beszórok fél vagy egy marékkal, hogy a föld kálium és foszfor dús legyen.

A következő műtrágyázás augusztus elejétől szintén lubofos-sal és ettől kezdve minden évben augusztus eletétől lubofos.

Az általános műtrágyát (NPK 15-15-15) csak pár év elteltével lehet elkezdeni és azt is csak februárban.

A  cserepes (konténeres) fákra más vonatkozik...