Egy ismerősőnek 3 vagy 4 évig volt kiültetve ez a fajta(cipressino). Nagyon szépen elvolt . Gyönyörü volt és már majdnem 2 méteres. Minimális fagyseb kéregrepedés szinte sehol. Aztán jött az a nagyon bolond tél (kb 3 éve 2009?) amikor karácsony elött -15 fok volt és karácsonyra +19 fok lett. Két vagy 3 nap alatt több mint 30 fok külömbség. Majdnem egy hétig tartott. Rá kb.3 hétre visszatért a -15. Na az elvitte szépen. Totális pusztulás. Ki se hajtott még gyökérből sem. Ugyanezen a télen fagyott el az én aglandaou-m is. De az enyém kihajtott. Pedig kissebb volt és fiatalabb. 1 éves volt talán mikor megkaptam.
Ennek ellenére magában a növényben (cipressinoban) látok fantáziát. Szerintem a gyökere volt gyengébb mint a többi fajtának. Ugye ő Olaszország legdélebbi részéból származik eredetileg (puglia). Nem tudom tudja-e valaki, de az olajfát fagyalra rá lehet oltani. Szerintem ha a 'Cipi' fagyal gyökéren élne akkor talán szívósabb lenne és nem befolyásolná a hirtelen hőmérséklet ingadozás. Értékes fajta mert nagyon szapora, millioegy virága van és nagyon jó porzó. De nem a saját gyökerén. Egyébként jövő tavaszal fogok cipit oltani fagyalra és kb 2 év múlva derül ki az eredmény:)
Ha saját gyökerén akarod tartani akkor nem szerencsés választás. Vagy szalmabálával véded a gyökerét és a törzsét:) Én inkább az aglangaou-t választanám amit itthon is néha be lehet szerezni.
vagy:
Én inkább horvátból vagy olaszból beszereznék: "Ascolana Tenera", " leccino" ,"leccio del corno", "istarska bjelica" (olaszul:'bianchera'), "Rosinjola", "Plominka"
de mindenképp kettő valamelyiket hogy egymást porozzák.
Horvátban minden kereskedésben lehet kapni 'Oblica' nevű fajtát. Az 'Oblica' nagyon szép nagyon jó, de én egyenlőre nem javasolnám.
Ha rendelsz egy növényt (kb 2 éves) akkor 1 vagy 2 évig tartsd cserépben, hogy beálljon az életciklusa. Én általában egy 12 literes vödröt szoktam használni aminek kilukasztom az alját (Olcsó gazdaboltban lehet kapni 300 ft:)) Ne virágföldbe rakd hanem kert földbe. Vagy keversz a kert földhöz egy kis virágföldet. Ősszel nem baj ha kicsit megcsipi a -2. Az első teleltetés 0 és 10 fok között legyen. A többi télen már lehet hűvössebb is pl.: Nyárikert, rosszul szigetelt kicsit hiányos ablakkal:) Én igy szoktam:)