köszönöm.
Kicsit talán későn szedtem vesszőt, aztán ugy voltamvele ( kissé hamari ) hogy ugyis bent fogom tartani tavaszig .
Igy meginditoma gyökerek és a szár növekedesét majd folyamatosan visszaveszek a viz potlásbol januárban meg átültettem volna 3x os térfogatu cserépbe majd mesterséges teleltetést ugy képzeltem el ahogy te irod. Hát ugy látszik nagyon penge élen táncoló megoldás ez de akkor probálom menteni a menthetőt ahogy leirtad.
Ismerősnél van déli ablak az üzletében ahol kb. 16-17 fok van nappal - amikor fütenek - majd esténként 9-10 fokra lehül.
Bár gondolom akkor elsőnek ledobja majd a levelét. és gondolom kellene a már meglevő gökereket is óvnom
( aluminium foliával körbetekerni az edényüket?)
Hát ugylátom nmem szabad türelmetlenül nevelnem a fügéimet mert belefuthatok ilyenekbe.
------------------------------------------------
Nagyon sokat olvastam már a topicból, viszont egy valmiről még nem olvastam ami nekem nagy tapasztalat volt idén.
Már 2011 őszén vettem 5 dézsás fügét ( 50-70 cm magas) amit mind kiültettem.
Zala megye különböző részein, Göcsej szélén szüleim házának napos déli oldala elé és Keszthelyi hegység déli lábához Gyenesdiásnál.
A fagyásokat eltekintve - ami nálam is megtötént de többé kevésbé tulélték - a fő tapasztalat az hogy a téli faygban legyengült/fagykárt szenvedett majd ujra növekedésnek indult két fügecsemetém a lúlius-auguszztusi tűző napon kiégett.
Mivel ez egy nyaraló ahhol csak ritkán tartózkodunk igy az öntözéssel csak ritkán tudtam segiteni.
Szóval a tapsztalat az hogy amig kicsi/fiatal a növény egyáltalán nem szereti a nyári direkt napfényt.
Az ezektől 5m -re kicsit a ház elé telepitett egyik növény amelyet egy 100 éves diófa lombozata árnyékolt viszont szépen növekedett - holott tél végeztével ugyanugy el volt fagyva a fő ága.
-----------------------------
Sokat jártam az eélmult évben nyitott szemmel Zala megyében és Budapesten és feltűnt hogy soktermetes fügebokor és 30-40 éves fügefák az északi oldalon vannak.
Nagy hatást gyakorolt rám 3 db 10m magas 25 cm törzsátmérőjű fügefa a Balaton Északi partján mely közvetlen egy emeletes ház északi falának takarásába lett ekkora. Bár lehet hogy a ház fiatalbab volt mint a fák...nem tudom ..De Magyarországon ezt a 3 fát láttam egyedül igazi fa fa alakban ( egy darab erős tözs+lombkorona) elsőre nem tünt fel hogy fügefa aztáéán néztem a termését..hűűha.
Röviden. Az északi oldal is lehet megfelelő- bizonyos helyi egyébb domborzati jellemzőket figyelembe véve.