pannaszofi Creative Commons License 2012.11.30 0 0 5803

Sziasztok!

Hát mi 3 hónapja  küzdünk a CAF-val, de ha 1 héten belül nem történik semmi bemegyek és ráborítom az édes íróasztalát az ügyintézőre, aki azzal sincs tisztában, hogy Magyarország az unión belül van, akkor honnan tudná milyen dokumentumok kellenek egy igényléshez. Mi már beadtunk minden papírt, állítólag most jó lesz, na de hiszem ha látom!

A szociális lakásról írnék Neked!

Lehet igényelni de hogy mikor kapod meg arra nem tudok válaszolni. Itt amikor bementünk a város erre kijelölt irodájába örült az ügyintéző, hogy végre olyan szeretne lakást aki legalább dolgozik! Ki kell tölteni egy halom papírt és azt elküldeni a körzet összes szociális lakásokkal foglalkozó irodájának. A többi jószerencse kérdése szerintem. Keresd meg a környékeden levő nagyváros ezzel foglalkozó irodáját, ők tovább segítenek a megoldásben!

AZ APL az lakhatási támogatás. Ha Te bérelsz egy lakást jó esetben tudsz rá kérni ilyen támogatást. Ez függ a bérbeadótól! Mi irodán keresztűl béreltük most a lakásunkat, ők kitöltve a kezembe adták a papírt, amire csak a saját adatainkat kellett ráírni. Leadtam a CAF-nak, most várunk. Számításba veszik a család összetételét, azt hogy ki mennyit keres illetve mennyi volt a jövedelme az előző évben(években). 

Azt nem értem, ha a férjed CDI-vel dolgozik miért is 15 nap múlva él a biztosításod. Az azonnal él, hiszen a férjed révén jogosult vagy itt a biztosításra. Kérd a férjed munkaadóját segítsen ebben, ha nem akar akkor irány a helyi Assurance Maladie iroda. Mivel kis városban, faluban éltek nézd meg neten hová tartoztok. Ha nem mész intézkedni senki nem intézi helyetted. Csak akkor tudnak igazolást, majd vitale kártyát kiállítani ha hozzácsatolnak a férjedhez mint biztosítottat. Addig csak lógsz a levegőben és a gyerek is. Az eddigi számláidat amint megvan az igazolásod a biztosításról benyújthatod és kifizetik(2 évre visszamenőleg). Persze nem teljesen, de ha van kiegészítő mutuelle a férjednek és felvett Titeket a biztosítási körbe elég nagy részét viszontláthatod a pénzednek. Ez nagyon fontos lépés ebben az országban, úgyhogy mihamarabb járj a végére. Ebben az országban érdemes kiegészítő mutuelle-t csinálni, ha nincs neten utána tudsz nézni, nagyon sok biztosító foglalkozik ezzel. Alap esetben ha a munkáltató nem speciális az egészségbiztosítás mindig a lakóhelyhez kötött, ami azt jelenti hogy körzetesítve van. Alap esetben nem hosszú az ügyintézés! Azt hiszem nekünk anyakönyvi kivonat kellett és útlevél másolat, de nálunk nem a körzeti illetékes az assurance maladie hanem máshová tartozunk, ezért volt a huza-vona. Az orvosi számláimat viszont kifizették visszamenőleg gond nélkül és már intézem a saját kártyámat is. Most a férjemét használom, de azon mindenki látszik(a gyerekek is és én is).

A lakásról. Alap esetben a bérleti díj 3szorosát kell felmutatni nettó fizetésben, ami egy 500 euros lakásnál 1500 euro nettót jelent. Ha szerencsétek van és találtok magánúton lakást akkor eltekinthet ettől a tulaj, de ez sem jellemző. Az irodától bérelt lakás esetében viszont ez KÖTELEZŐ! Leírom, még mielőtt valaki nagy tapasztalattal az ellenkezőjét állítja én az itteni helyzetet írom, ahol mi lakunk. Az elmúlt hónapokban végigjártam ezt a kálváriát. Sok iroda még a CAF-ot sem veszi figyelembe. De nem szabad csüggendni, ha kell 1000 hírdetést felhívni és 1000 irodába bemenni. Azt nem tudom, hogy szociális lakás esetében mit kér az iroda, ezt ők megmondják. 

Ha esetleg akad még valami kérdésed, írj nyugodtan. Ha tudok válaszolok!

Írok egy-két linket hátha segít!

www.ameli.fr  assurance maladie

http://www.service-public.fr/ ez egy nagyon jó oldal, sok infóval, adatlapokkal, tök jó keresője van, ha annyit beírsz pl:HLM kihoz minden infót

AMit javaslok még! Nézd meg a hozzád legközelebb eső nagyváros honlapját, ott fent vannak általában a szociális lakásokkal foglalkozó irodák, de ha nem jutsz előrébb a városházán is segítenek!

Még egy fontos dolog! A CAF felé jelezd a terhességedet. Erről egy nyomtatványt kell nekik leadni, amit az orvos állít ki. Csak így leszel jogosult a szülési támogatásra. Ennek utána tudsz nézni pontosan a www.service-public. fr oldalon. Érdemes ezzel foglalkozni!!!!

További kellemes estét!

Előzmény: Langerné (5798)