...itt mifelénk sajnos a természetben nem találok mogyoróbokrot,...
Akkor ezt most tegyük tisztába:).
Az általam szedett törökmogyoró fán terem, nem pedig bokron.
Három különböző fát fotóztam neked/és az nagyon sok sörödbe fog kerülni, hogy ebben a kutya nagy hidegben lementem a térre:)/. Ilyenkor, amikor lehullajtotta a leveleket akkor a legkönnyebb felismerni, semmilyen fával nem lehet összetéveszteni. Lakótelepek parkjaiban sokat találni.
A lényeg, hogy vagy közvetlenül a föld felett, vagy valamivel feljebb kettéágazik. Az elágazások az ég felé törnek, nem pedig oldalra. A levelek lehullása után is sokáig megmaradnak a 3-5 cm hosszúságú barkák(ezt az első képen látni a legjobban). Ha egymagában áll és nem nyomja el sem épület sem másik fa, akkor gyönyörű a lombkoronája, bárhonnan nézed vízcsepp formájú. Augusztus vége felé kezdi el hullajtani termését, vagy a kubaccsal együtt, de a kupacsból is kipotyoghat. Ha zölden esik le a kupacs, akkor rettentő sok nedvességet tartalmaz, nehéz kiszedni belőlp a mogyorót és valamilyen nagyon csípős levet enged. Még az én kezemet is kikezdi, pedig a hypóba is belenyúlhatok, nem érzékeny a bőröm. A kupacs tűhegyes, szóval meg kell szenvedni a kiszedését, tompa késsel célszerű. Legjobb kiszárítani és a zömét lábbal kitaposni.
Egy kupacsban általában 2-6 mogyoró található. Amelyiket nem lehet késsel sem kiszedni, az üres, nem érdemes vele kínlódni...ezek általában a kupacs tetején találhatóak. Amelyik mogyorók pókháló-szerűvel vannak beszőve azok tuti jók és könnyen kijönnek. Gyanítom, hogy a kiürített kupacsoknak nagy a fűtőértékük, célszerű lenne tűzre dobni:).