Szerintem ilyen földvastagságnál semmi gond nem lehet. Én ma még szőlőt ültettem (na jó, Kurucvért, de azért mégiscsak szőlő, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy földből ki/földbe be típusú ültetés volt, és hát éppenséggel nem mondható, hogy csikorgó téli hideg volt. :) ).
Ekkora mélységig azért kell némi idő és elég alacsony hőmérséklet, hogy a gyökér "megérezze", a fagy ilyen mélységig állandósuljon. Az persze más kérdés, hogy a faültetés ideális időszakán talán már kívül vagyunk.
Ha rám várna ilyen feladat, és konkrétan a faültetés időszakában fagy lenne, mindenképpen igyekeznék azon lenni, hogy lehetőleg az esetleg meglevő hajszálgyökerek ne fagyhassanak meg (földlabda, szobahőmérsékletű, vagy hűvösebb víz, tudom is én, majd egyből a kiásott gödörbe és rögtön rá a föld. A lényeg, hogy minél rövidebb ideig, vagy egyáltalán semeddig ne érhesse a fagyos levegő.
Aztán persze lehet, hogy minden további nélkül simán sikerülne rövid "fagyhatás" mellett is (de ezt már nem szívesen próbálnám ki, inkább elhalogatnám tavaszra).
Gondolom, azért ez sok tényezős történet.
Ja, és nem vagyok szaki, csak a józan paraszti eszemmel gondolom így.
Tegnapi fénykép, de ma is ugyanaz volt (lepke, legyek):