Üdv!
Van egy három éves Fujitsu Siemens Amilo pi3540-es laptopom. Eddig semmi hardvergondja nem volt.
Három hónapja az eredeti gyári töltő meghalt. Nem töltött, és ismétlődő kisülésszerű hangot adott ki.
Vettem egy univerzális töltőt. Azzal működött, de időnkét – volt, hogy napokig nem, máskor egyfolytában -, a töltő hangos „ciripelő” zajt adott ki. Szó szerint ciripelt. Volt, aki kereste a tücsköt a szobában. Ez a zaj főleg egérmozdításra, vagyis nagyobb processzorigény esetén lépett fel. Konkrétan, megmozdítva az egeret egy futó játékprogramnál, ciripelt egyet.
Visszavittem a boltba. Természetesen ott nem akarta csinálni. Így visszaadták, hogy nem tudnak mit csinálni vele.
Két hónap múlva ez a töltő is megadta magát. De a ciripelést felváltotta az ismétlődő kisülésszerű hang. Ekkor garanciális javításra ott hagytam a boltban (Palma Computer). Egy hónapig ültek rajta, ezért visszakértem a pénzt.
Tegnap vettem egy gyári töltőt. Pontosan a laptopon feltüntetett feszültség és áramerősség értékekkel. Rádugtam, és semmi. Mintha nem lenne áram a konnektorban. Egy led sem villan fel.
A gépet szabályosan használtam még akkuról, mikor nem volt töltőm, aztán kikapcsoltam. Egy hónapig a szekrényben pihent, most meg semmire nem reagál.
Kivettem az aksit, úgy se. Aztán kiszereltem a HDD-t, úgy sem reagál.
Mellesleg az úgy gyári töltő halk búgó hangot ad ki, vagyis működik, és ha rádugom a gépre, a hang megváltozik. Tehát történik valami. De mégsem.
A kérdés, hogy minek lehet baja, és javítható e?
Mellesleg okozhatta e a hibát a ciripelő töltő?