nos, én már összességében a kilencedik utamra készülök, tehát van némi tapasztalatom, való igaz a karibi Pullmanntur utak olyan szempontból jobbak voltak, mivel all inclusive ment alapból.
ugyanakkor meg kell védenem az MSC-t mert több hajójukkal utaztam és a Magnifikán kívül nem okoztak csalódást. tapasztalataim szerint a kisebb hajók /az ex Rapsody és a Melody/ sokkal barátságosabbak. az Armoniáról is csak jót halottam, az, hogy esetleg már kissé kopottabb teljesen normál, 2001 ben bocsátották vízre.
-kötelező borravaló minden hajón van, az MSC-n 8 éjszakáig napi 7€ a fölött 6€. ne higgyél annak aki azt írta, balhézott és nem kellett csak a felét fizetnie........
-italcsomagokat itthon is vehetsz, ráadásul jobb feltételekkel mint a hajón így a 15% szervízdíjat nem kell fizetned, tudsz előre kalkulálni mert akár all incl. csomagot is vehetsz napi 23€.
igen egyébként minden étteremben fogyasztott italért, víz is fizetni kell. a büfé jellegű svédasztalos kajáldákban viszont, reggel van juice, víz, kávé, tea 24 órán keresztül.
-a fakultatív programok minden hajón 'eszméletlen" drágák, tehát ahol lehetőség van rá, a hely adta lehetőségeket érdemes kihasználni
-úgy veszem észre nálunk is egyre népszerűbb ez az utazási forma.az
praktikus, éjjel megy a hajó nappal pedig, mindig új, más élményekben gazdagodsz.
- azt olvastam Münchenből még van hely, ha négyen mennétek oda kocsival akkor az sem növelné meg nagyon az árat.
ha szeretnéd és adsz mail címet küldök Neked itthonról foglalható italcsomagot tartalmazó listát.