totyak89 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 511

Sziasztok! Lassan elérek az egyetem végéhez és majd szeretném is megkapni a diplomámat, így kénytelen vagyok valami nyelvvizsgát teljesíteni. Mivel németet tanultam egész életemben, így nyilván azzal próbálkozom.

Szerintetek melyik lenne a legkönnyebb, melyikel érdemes próbálkozni? Tudom, hogy ez relatív, de mégis, segítsetek ki.

Leírom milyen elvárásaim lennének és, ha tudtok segíteni, azt megköszönném:

- Tehát, mivel szóban még annyira sem vagyok jó, mint írásban, ezért olyat keresek, ahol külön-külön lehet menni írásbelire és szóbelire, tehát nem komplex. A legtöbb helyen azt hiszem ez lehetséges.

- Lehet akár egynyelvű is, akkor legalább nem kell fordítani, illetve azt hallottam (nem tudom ez mennyire igaz), hogy azokat külföldön javítják és kevésbé szigorúak.

- Nem lenne hátrány, ha lehetne használni szótárat, de nem feltétel.

- Lehetőleg olyan hely kellene, ahol a nyelvtani részre kevésbé mennek rá.

Ezek alapján első körben a TELC féle nyelvvizsgákat néztem ki, ott jobban szövegértési feladatok vannak, bár szótár ott pont nem használható. Tudtok mondani valamit erről a vizsgáról? Könnyű, nehéz, érdemes megpróbálni? Ahogy néztem, ez az egyik legdrágább, de lehet, hogy éppen a könnyűsége miatt drága.

Úgy általánosságban, bármelyik helyre megyek is vizsgázni, ha befizetek egy komplex vizsgára és mondjuk csak az írásbeli jön össze, akkor arról kapok papírt, vagy buktam az egészet?

Egyébként szívesen várok minden észrevételt, javaslatot, akár a TELC-ről, akik már voltak ilyenen, de bármelyik másik cégről is. Elég sok cégnek megnéztem a gyakolró feladatait, de mindegyik főleg a nyelvtanra megy rá, ami sajnos nekem a gyengém. Lassan tudom csak kigondolni, hogy ott milyen nyelvtani szabály szükséges, illetve a szókincsem sem a legnagyobb. A legtöbb feladat hiányos szövegbe szó beillesztés, meg hasonlók, ezeknél pedig pont, hogy szókincs és nyelvtan kellene. A TELC-et csak azért emlegetem ennyit, mert ott láttam eddig egyedül, hogy nem kifejezetten a nyelvtan számít náluk, inkább szövegértés, aminél kevésbé problémás, ha egy-két szót nem ért az ember, mert lehet következtetni. Ha van másik hasonló cég, írjátok nyugodtan, nem kifejezetten a TELC-re vagyok rákattanva, csak most azt kezdtem el jobban tanulmányozni.

Illetve, ha lehetséges és egyáltalán lehet ilyet itt kérni, valaki nem tudna linkelni nekem TELC-es gyakorló könyveket. Néhányat beszereztem, de a TELC oldalán szereplők közül párat nem találok.

- Mit Erfolg zu TELC Deutsch B2 Zertifikat Deutsch Plus Testbuch

- em neu Hauptkurs. Deutsch als Fremdsprache. Prüfungstraining telc Deutsch B2

- Sprich einfach B2

Köszönöm