Még járt is akkor eszemben, mikor főztem, de bevallom, tiszta maszat volt mindkét kezem, úgy meg nem szívesen fogdosom a fényképezőt.
Először a 20 perces kuktában főzésre lejött a külső húsréteg, de túl sok maradt a csumán, így a többi adagot már 25-vagy kicsit több percig főztem, volt, hogy hústűvel megszurkáltam a birseket, volt, hogy nem rögtön nyitottam ki a kuktát. Az első adagot meg visszatettem újabb pár percre. De tényleg csak a kukacmentes részek puhultak meg, azt lekapargattam egy késsel, ill. eleinte az ujjaimmal. Amorf alakzatok maradtak hátra, de nem több a veszteség, mint a nyersen farigcsálásnál.
Mikrózni viszont többször/tovább kellett, mint a leírás írta, s végül egy kis ventillátor előtt kavargattam, hogy hamar sűrűsödjön. Nem lettek egyformák, vannak sárgásabbak és pirosabbak is. Azt jó lett volna elkerülni, hogy a diók héja befeketítse maga körül a sajtot, de tudom, te dió nélkül szereted. Nekem meg dióval a legfinomabb.
...De mindez hetekkel ezelőtt volt. Bár van még egy rekesznyi apróbb, kis amorf birsalma, de sok közte a zöldebb is, vagy egy hete birkózom magammal, hogy nekik essek-e még, vagy sok lesz a jóból… Ahh, meg is van, kompót lesz belőlük a névnapi sülthöz, meg a husi mellé is teszek, az is isteni. Nah, csak csacsognom kell, kipattan a szikra. : )