graphicman2 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 16080

Maximálisan megértem a hozzáállásotokat.
Nem most találtuk ki, hogy kutyát szeretnénk. Tulajdonképp régi vágyunk, de nyár eleje óta dolgozunk azon, hogy kertes házba költözzünk. (Természetesen nem a kertben lenen tartva az uszkár, hanem bent, kert lehetőséggel. Mégis más, mint panelházban.) Tehát 1-2 hónapja nézegetjük kitől vásároljunk.  Az igaz, hogy most lenne már aktuális, ezért siettetnénk a dolgot. Viszont nem azt jelenti, hogy mindenáron azonnal kell a kutyus. Inkább azt, jó lenne már végre találni egy konkrét kennelt.
Ma este végre elértem egy régi osztálytársamat, aki állattenyésztő végzettségű (hiszen régen még ilyen szakközép suli is volt), neki más fajtából, de jó nevű kennelje van. Megdöbbentett kissé. Infói szerint a valóban profi tenyésztők nem igen adnak el idegennek kölyköt. Többnyire, egy bizonyos  körön belül értékesítik a kutyákat. Hiszen évente 1- 2 alom születik egy-egy tenyésztőnél. Ráadásul sok fajta csak 2-4 kiskutyát szül. Ennek a néhány kölyöknek hamar meglesz a leendő gazdája, hiszen egyesek hónapokat, éveket várnak rájuk. Többnyire másik tenyésztő vásárolja meg. (a szakmai részébe nem mélyedek most belem, de erről is mesélt) Az utca embere, főleg, ha nem is ismeri még a fajtát, esélytelen, hogy kimagaslóan jó minőségű kiskutyához jusson.
És itt jön képbe, amit írtam. Nem reagálnak a tenyésztők a megkereséseimre, vagy nem is él már a fellelhető elérhetőségük, ill. leráznak olyan szöveggel, hogy nem várható a közeljövőben eladó kölyök, vagy már nem foglalkozik tenyésztéssel, stb.
Mivel bejáratott kutyás körökben értékesítik a szaporulatukat, nem érdekük, hogy interneten keresztül elérhetőek legyenek, nem adnak fel hirdetést ... :-(
Tehát kérdem én! Miért akkora a szájuk a tenyésztőknek, ha ők is nagyban hozzájárulnak a feketepiac létezéséhez, a szaporítók, szaporodásához???

/Megjegyzem, tenyésztő ismerősöm is javasolta, a fajtamentési lehetőséget. Azaz fogadjuk örökbe öreg uszkárt, menhelyről, fajtamentőktől. De mi kölyök kutyát szeretnénk... /

Lassan kezdünk nejemmel belefáradni ebbe az egészbe. Megeshet, leteszünk szándékunkról. :-( Azért választanánk az uszkárt, mert nejem allergiás és csak ezt a fajtát bírja. Én már rég hazahoztam volna egy vidéki saroktelki szaporítótól egy németjuhászt vagy egyéb kutyát. Nekem mindig is volt kutyám. Keveréktől a fajkutyáig, még igazán komoly pedigrével rendelkezők is. Egyiket jobban szerettük, mint a másikat. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gond lesz majd egyszer kutyát vásárolnunk!

Előzmény: panfran (16078)