Nézd, senki marketingmunkáját nem szeretném nyilvánosan kritizálni, de ebbe a megfogalmazásba azt látok bele, amit üzleti érdekeim megkívánnak.
Azt nem jelenthetem ki, hogy nincs igazságtartalma, mert van neki, DE ha a fertőződés megjelenik, akkor ezután az írás után én a következőket mondanám neked:
"Nézze uram, a Topend Plus fajta KIMAGASLÓ ellenállóképességgel rendelkezik, nem is hallunk vírusos megbetegedéséről (persze, hiszen alig van elterjedve még itthon), ezért úgy gondolnám, hogy érdemesebb lenne laboratóriumban bevizsgáltatnia a növényét, ha valóban attól tart, hogy vírusos lenne - de szerintem ez pénz és időkidobás Önnek, mert ennek valószínűsége majdhogynem egyenlő a nullával."
(Továbbá még sosem hallottam olyasmiről, hogy atka PPV vírust terjesztene, tehát a "fertőzött atka" fogalma számomra erős gyanút kelt a leírás komolyságával kapcsolatosan.)
Ebben a német nyelvű összefoglalóban a következőket lehet olvasni a Topend Plusról http://goo.gl/99J2m
"'Topend Plus' zeigte leichte bis mittlere Blattsymptome."
Tehát a Topend Plus kísérletek közben megfertőződött, és enyhétől közepesig mutatott levéltüneteket.
Azt is megmondom, hogyan jutottak erre a fajtára. Sok kísérletet végeztek arra, hogy megtalálják a rezisztencia, a hiperrezisztencia okozóját, hogy hogyan tudjanak ilyen fajtákat előállítani.
A Topend Plus a csacsaki najbolja és a valor "gyereke".
Ezek közül a najboljára Neumüller a következőket mondja:
"Quantitatively resistant genotypes such as ‘Cacanska najbolja’ got infected but displayed only a few symptoms."
Tehát a kimagaslóan rezisztens csacsaki najbolja fajta is megfertőződött, de csak néhány tünetet produkált. Innen ered a Topend Plus "kimagasló ellenállóképessége".
Miután érzékelték a Jojo hiperszenzibilis viselkedését és annak pozitív hozadékát, sok kísérletet végeztek hogy rájöjjenek, mi okozza mindezt. Miután a Jojo az Ortenauer és a Stanley "gyereke", ezekkel a fajtákkal rengeteg korábbi szilva nemest kereszteztek, majd megfertőztek.
Az eredmények alapján úgy vélik, hogy a hiperszenzibilis válaszok valószínűleg az ortenauer fajtából öröklődhetnek ki.