Törölt nick Creative Commons License 2012.11.06 0 0 810

Röviden összefoglalva: a többi "csak" toleráns, míg a Jojo rezisztens. (az internetes áruházak fajtaleírásaiban olvasható szavak kutyulmányok, hatásvadász szándékkal vagy félreértés miatt írják őket)

 

Hosszabban:

az összes többi kereskedelemben kapható fajta elkapja a vírust, kimutatható belőle, hordozza, tovább adja, tehát tovább is fertőznek.

Toleránsak, amiből következően a talajtól, a környezettől, a tápanyagoktól meg sok apróságtól függően évekig adják a megszokott termést. (bár, vannak vélemények, amelyek állítják, hogy egy fertőzött fa többé nem ad olyan minőséget, mint egy egészséges)

De néhány éven, esetleg egy évtizeden belül elsatnyulnak, a víruskoncentráció növekedésével a minőség drasztikusan leromlik lassacskán.

 

A Jojo a vírusvektorok által nem fertőződik meg, számtalan kísérlet támasztja ezt alá. Amit a Neumüllerék írnak, az 20 éves jojo gyümölcsös, ennyi időn keresztül biztosan tünetmentesen tartható.

Tehát a Jojo fa alkalmas arra, hogy a vírus terjedését megakadályozza, azzal, hogy a fertőző tetvek nem képesek azt megfertőzni, s ha az alany is fertőződne, semmilyen nyoma nem mutatkozik annak a Jojo sejtjeiben.

 

Miután egy levéltetű csak az első szívásig fertőző, amíg a vírus a szipókájában található, ezért a Jojo fa arra is alkalmas, hogy vírusmentesítse a fertőző tetveket. Ezután ha a tetű másik szilvafára kerül át, már nem fertőző.

 

További eredmény, hogy felnőtt Jojo fa mesterséges vírusbevitellel is nagyon nehezen fertőzhető (metszőolló, szaporítás), amennyiben ez mégis megtörténik, az ágcsoportok elhalással reagálnak.

 

Tehát summa summarum a Jojo eddig az egyetlen kereskedelmi fajta, ami nem veszi fel a vírust, hiperszenzitív módon ellenáll neki, s végeredményképpen nem is fertőzi tovább az állományt.

Előzmény: tooommm0013 (809)