Azt hiszem, megvilágosodtam.
Valóban, ha ezerszámra lennének zenei albumjaim, akkor tényleg érdemes lenne olyan eszközön tárolni, ahol könnyebb az eligazodás ilyen mennyiségű felvétel között.
Jelenleg azonban nem ez a helyzet, a mostani mennyiség mellett kényelmesen el tudok igazodni a CD-im között.
Filmekre ez fokozottan fennáll: az évek (esetleg évtizedek) alatt összegyűjtött filmmennyiség, ha nem szelektáluk időnként, valóban sok TB-nyi helyigényű lehet. Ilyen mennyiségű adatot már tényleg felesleges bármilyen más adathordozóra felvenni/kiírni/lementeni.
Na most az én esetemben nem áll fenn az a helyzet, hogy ne férnének el a lemezeim a polcon, ezért sohasem éreztem szükségét annak, hogy helyhiány vagy egyéb funkcionális megfontolás alapján adathordozó médiumot és ezzel együtt lejátszó készüléktípust váltsak.
Ha nem lenne meg a jelenlegi lemezgyűjteményem és a hosszú évek alatt összeszedett berendezéseim, hanem ifjú júzerként most akarnék a szinte a semmiből egy jó kis kollekciót összehozni, valószínűleg én is először a számítógépemre gyűjteném az anyagokat, vennék hozzá egy külön nagy kapacitású HDD-t, majd ha otthon ütközne a számítógép használata a filmnézéssel, akkor egyszerűbb médialejátszó is szóba jöhetne.
Mivel tudom, hogy az itt hozzászólók többsége ehhez hasonló helyzetben van, soha nem is erőltettem rá másokat arra, hogy térjenek át a CD-re, mert erre a feladatra a CD nyilvánvalóan nem alkalmas (nem is erre tervezték).
Az audio részre a legtöbben nem is fordítanak nagyobb hangsúlyt, a film hangjai a tévéből jönnek, a háttérzene meg a PC hangszórókból, ennyi a nagy többségnek bőven elég is. Az aktuális slágerek úgyis a csapból is ömlenek, legfeljebb 1-2 érdekesebb szám klipjét megnézik a YouTube-on. Ennyi.
Én viszont más irányban érdeklődöm: komolyabb hangminőséget keresek már régóta és nem fogyasztom a csapból is folyó zenék tömkelegét. Nem hallgatok mindent, ami naponta tösször is megy a rádiókban, azt a keveset, amit felveszek magamnak, bőven tudom kezelni CD-ken is, inkább a minőséget keresem a mennyiség helyett. MP3 és egyéb agyontömörített formátum kizárva, az egyetlen forrás a CD lemez. Mivel minden zene eredetileg ezen az adathordozón jelenik meg, a összes többi forgalomban lévő formátum csak ennek a lebutított másolata. Az LP-k olyan jelentéktelen szeletét fedik le a zenéknek, hogy az elhanyagolható.