Az a baj, hogy megint a-ra b-t mondasz.
Mostmár te is kezded beismerni, hogy tévedtél az árak kapcsén, ha nem is mondod ki. Méghozzá 1/2 arány környékén.
Nálam vidéken a bejövő télen 8fok(!) Nyáron 16, azaz megállja a helyét továbbra is a dT 40 fok. De ha kevesebbel számolunk akkor számoljunk kevesebb szükséglettel napkollektor esetén is!!!!!! Úgy a kollektor is olcsóbb a kisebb szükséglet miatt! Megtermelt hőmennyiséget számoltam ki két külön eszközparkkal.
A lényeg amiben nagyon nagyot tévedtél, az az összeg, amit párosítottál a hőtermeléshez! Durván kétszer annyi a valóságos, mint amit leírtál, és ezzel mondtad ki a kollektor 20 éves mnegtérülését! Most hogy durván a fele az igaz, a valós számokkal máris 10 év körüli lesz a megtérülés, és én 11-12 évet mondtam.
Azaz ki számolt jól? Nem kell mindjárt úgy nekiugrani valakinek, hogyha nem értünk valamihez. Ez öngól erőssen. A hibát meg be kell ismerni, hogy hülyeséget írsz. Én is megteszem, de néha tényleg nehéz ez az embernek, ezt elismerem :-).
Én alant előállított hőmennyiséget és teljesítményeket számoltam, mi mennyibe kerül fajlagosan.
Kondenzációs kazán: azért azt elfogadod, hogy a 110% feletti/körüli hatásfok megint nem ugyanúgy van, ahogy te számolsz? Ráadásul az csak adott üzemállapotban és munkaponton igaz nem a teljes működési tartományban! Ha így lenne, meglenne az örökmozgó receptje. Kérdés az, hogy mihez képest mit néznek/mérnek. Úgy ki lehet hozni azt a százalékot. És itt bele kell érteni az egyéb veszteségeket is, nem csak a kazán hatásfokát, Így bizony kijön a valóságos 80%. A teljes rendszerről beszélünk!!!!!
Nagyon egyszerű feladat: fűts fel egy z literes tartályt x fokról y fokra. Mérd meg mennyi a bemenő primer energiád - adott esetben gáz. Elfogyasztasz valamennyi gázt valamennyi melegítésre. Tudod mindkettőt, ha megmérted. A gáznak tudod a fütőértékeét. Elosztod a kettőt egymással, és megkaptad az eredményt, azaz a hatásfokot. Ha megteszed meg fogsz lepődni - negatív értelemben. Persze ezt megteszik a gyárak is, BIZONYOS körülmények között....
A következő felvetés: mennyi az árkülönbözete egy kondis és egy sima modulációs kazán között? Mennyivel nagyobb a szervizigénye? Ha bevallottan most költöttem a kollektorra, te se spórold le a minden szezon előtti átnézést, vizsgálást, időnként hőcserélő és egyéb cserét meg egyebeke, amiért fizetsz a gázszerelődnek! Nem nagyon számolhatsz 10 évnél hosszabb készülék élettartammal sem - főleg nem a kondenzációsnál - , azaz azt is cserélni kell, ami pénz. Ezek komoly összeget tesznek ki ugyanúgy! Ha te egyszer kihívod átnézetni a szerelőt, nekem abből több hónap melegvizem megvan ft-ra fordítva! (Tudom, a példa erősen sántit, emrt te azzal fűtesz is, stb).
"aki gépész és a számitás hülyeség, mert hogy 50 fokos vizet számolhatunk de azt úgy se használja ember sehova"
De igenis számolhatunk! Merthogy ezzel is szoktak! Te ha kinyitod otthon a vizet, nyílván keversz hozzá általában hideget is. És így valóban 40-42 fokos vizzel fürdesz. A hideggel kevered ki magadnak, vagy keveri ki egy termosztatikus csaptelep valahol, az ilyen szempontból mindegy. De attól még előállítják általában a magasabb hőúfokot. Annyit megsúgok nálam, ennél is magasabb az előállított hőfok nálam, pont a mosás és egyebek miatt, majd a keverőszelep lekeveri annyira amennyire kell éppen.... Így én spec használom ezt a vizet. De normál háztartásban valóban a mosógép fűti fel fajlagosan sokkal drágábban.
"78nm-es házban hova használtok el 8m3 50 fokos"
Ezt hogy és honnan veszed???? Egyik adat sem igaz belőle! A 8m3 esetleg bizonyos feltételekkel, de ebben a párosításban nem.... Mellesleg a HMV felhasználás még csak nem is házméretfüggő szerintem....
"6300 forintnyi melegvizet előállítasz a 400000forintos rendszereddel"
Még mindig nem olvasol figyelmesen. Hol mondtam én ilyet? Én azt mondtam, hogy éves szinten 40-50ezer forintot tudok max megspórolni (Ez havi 3500-4000 ft átlagosan, és nagyon időjárás függő). És úgy volt 400.000 a rendszer, hogy volt rajta támogatás, saját munka. Ha ezeket leszámítom, 600-650.000 körül lett volna a rendszer. Nem írtam sehol olyat, hogy 5 év alatt megtérül. Nálam a lehetőségeket figyelembe véve 10 éven belül megtérül - kb 8-9 év - "normál" optimalizált, jól tervezett rendszer esetében pedig 11-12-13 év szokott lenni nagyságrendileg, ha minden boltban megvéve áfásan saját munka nélkül történik. De nem 20év! Ez persze jóslat a jövőbe nem látás miatt, hiszen akár egy energiapolitikai döntés éveket tolhat rajta valamerre!
Ha valaki valamilyen módon tud ügyeskedni, akciós valami, megcsinálja maga a rendszert, stb, az már ebből jön le, de nem ezt feltételeztem alapkiindulásnak.
A munkalehetőséget köszönöm, de nem szeretek olyannal foglalkozni, amihez nem értek.