Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 934

Azthiszem megint nem olvastál figyelmesen és kiragadsz egyes dolgokat a teljesből. Kicsit korrigálnék ismét.

"sikerült igen drága mosógépet vegyél ami kezeli a melegvizet ezért ott is hasznát veszed"

Nem, nem vettem, megint hibás a következtetésed (ez a nhit, emrt te ezt hiszed). Feltételezel továbbra is dolgokat, amik alapján levonod a hibás végeredményt. Átalakítottam egy meglévőt 10.000 alatti összegből bontott anyagokból saját elektronkiával. Gyárit én se vennék az elképesztő magas ára miatt.

"Egyébként hogy mennyit sporolsz vele azt nagyon egyszerűen ki tudod számolni ha ugyanazon programot lefuttatod melegvizzel és hidegvizzel és méred fogyasztásmérővel"

Köszi a tanácsot, de ezt már 4 évvel ezelőtt megtettem. Egyébként ez eléggé mosogép-program függő. A különbségnek meg nincs köze a gázfogyasztáshoz, amit nyerek vele, hanem a villamos energiafogyasztást tudja valamennyire csökkenteni. Ugyebár a mosógép fogyasztásának legnagyobb része a víz felfűtése.

"Érdemes venni egy ilyen ketyerét 2-3ezer forintért, na de vissza a lényeghez."

Nálam ennél komolyabb játékszer üzemel.

"kb 2000forintba lenne benne gázzal a melegvized"

Nekem sajnos továbbra sincsen meg ennyiből a havi melegvízem, hanem éves szinten olyan 45-50 közé tehető. Ennek 75-80%-át tudom nagyságrendileg előállítani a kollektorral, a maradékot ma már elsősorban fával. Hogy miért nem az messze vezet, és már nem is topictéma, de dolgozom rajta hogy kevesebb legyen. Viszont ennek olyan okai vannak, ami nem rajtam múlik.

Nem mondom, hogy sose használok gázkazánt vízmelegítésre, de ez éves szinten max pár alkalom. Viszont ez nagyon évfüggő. Volt olyan év, amikor - erős túlzással - szinte egész télen jól dolgozott a kollektor, volt, hogy nyáron hosszabb időszakban is szinte sehogy. Nehéz azt is számszerűsíteni, hogy a bekövő 10 fokos vizet felnyomja 30-ra valamilyen mennyiségben, és utána az egyéb hőforrásnak kevesebbet kell melegítenie. Kiszámolni ki lehet, ha tudod a pontos értékeket.

"Onnan indultunk hogy a rendszered annó kb 650000volt"

Na ebben már van fejlődés, legalábbb nem mondod már azt, hogy 1 Milla :-). Nekem nem került ennyibe se, mert ebbe pl belevettem a munkadíjat is, ami én voltam, és nem fizettem ki másnak. De nyílván nem mindenki (tudja) megcsinálni magának, ezért mondtam a fenti összeget, meg le lehet fordítani órabérre.

"se a fagyállót ami ugye nem is kell neked"

Ez is jó hír, mert korábban állítottad, fagyálló nélkül nem működhet :-).

"el kell osztani a 400000 forintot 24000"

Korábban is írtam, de itt is, nálam az osztásnál a nevező nem 24000, és innetől kezdve semmi sem stimmel.

"És neked egyébként ki van építve a napelem a napkollektor és a gáz rendszer is...."

Megint egy feltételezés rossz következtetéssel, és a fele igaz talán.

Építkezés elején legegyszerűbb gázkazán, mert valami fűtés legyen novemberben, de már előkészítve másra is a rendszer. Utána jött a kollektor valóban (azt már nem is mondtam, hogy megújulós hitelből....). Viszont a napelemes rendszerben eléggé tévedsz. Csak egy kis sziget üzemszerűségem van, ami inkább szünetmentesnek felel meg. Oka, hogy többször is volt nálunk áramszünet, majd emiatt egyszer komoly gőzgéppé változott a vegyestüzelésű kazán. Akkor össze lett rakva egy kis szünetmente cucc, ami később kapott "kicciocco" napelemet, durván 120W teljesítménnyel, amorf kivitelben. Ez azóta nagyjából ellátja a gépészetet, de a kiváltó ok ez volt.

Ezt nem nevezném napelemes rendszernek.

"ez az amire azt irtam hogy világégésre készül valaki- amit egyébként tökre meg tudom érteni ha 4-5éve épitkeztél."

Ismét érzem a jó szándékot soraidban.

Ha jönne netán a világégés, nem hiszem, hogy bármit is jelentene, hogy van-e kollektorom vagy nincs. Nagyobb problémák lennének ennél. Pl hogy mit eszünk....

"A sötétzöldet pedig azért irtam mert abban hinni kell azzal se tudok mit kezdeni."

A mondat második felében teljesen igazad van! A hit. Te hiszel valamit a rendszeremről, még azt se tudod mennyit fogyasztok és miért, nem tudod mit mérek, mennyit fizetek a gázért, de leírod, hogy 17 éves megtérülési időm van. Saját magaddal hasonlítod össze, a saját fogyasztásoddal és rendszereddel, neked hogy lenne. Ha neked annyi a  fogyasztásod amennyi, akkor teljesen más rendszer kellene teljesen más köntösben, és almát hasonlítunk körtével.

És még egy: rendszerben illik gondolkodni. Mondjuk legyünk fellengzősek, és hívjuk energetikai rendszernek. Ennek csak egy része a napkollektor, ami hozzá van illesztve a nagy egészhet.

Peace! :-)

Előzmény: olvas0 (932)