Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 930

Valószínűleg nem olvastál figyelmesen....

Nem írtam 7 éves megtérülést támogatás nélkül, hanem jóval többet (11-12 év). Azt írtam támogatással jöhet össze a 7 év (nagyobb támogatással meg kevesebb). Ez adott esetben a napelemre is ugyanúgy áll. Ha beleveszem a támogatást, akkor kevesebb mint 400.000 ben volt a rendszerem, így jöhet ki a 7 év, ezt ís írtam. Légyszi most ne azon kezdjünk el vitázni, hogy ki és miből is fizeti a támogatást....

Innentől kezdve viszont az összes számításod hibás, hogy mennyi milyen fokos vizet használok fel. Nincsen ekkora melegvíz fogyasztásom, amit te kiszámoltál félreértelmezett adatok alapján. Éves szinten durván 40-50.000 ft.-t spórolok vele, időjárástól, használattól függően. És azt is kihagytad a számításból, hogy mosó és mosogatógép is erről megy, ami szintén nem elhanyagolható (főleg a mosógép, a mosogatógép a pár literjével nem sokat kavar bele).

Semmi nem történt okosba, hanem számlásan boltban megvéve, ahogy leírtam már csak a pályázat miatt is. Sőt, még hozzáadtam a bruttó munkadíjat is a számításnál, pedig azt nem is fizettem ki. De hogy számoljunk azzal, mert úgy korrekt.

Mindent egybevéve 12 év körüli megtérülkési idő a valós nagyságrend egy jól optimalizált rendszernél támogatás nélkül ha működik, és nincs baj vele ennyi ideig (ez persze eléggé valószerűtlen). Már amennyire manapság a jövőbe lehet látni.

Egy költség lemaradt, ami még valóban teheli a rendszert. Az a szívattyú áramfelvétele, elhasznált kWh-ja. Ezt azért nem vettem bele, mert napelemes rendszerről működik a komplett gépészetem, így nehéz lebontani, hogy most ebből a napelemes rendszer aránya mennyi is. Nem lehetetlen megmérni, korábban megtettem, ami forintra átválta nagységrendileg évi 3-35000 ft körüli költségként jelent meg. Monjuk azóta egy sokkal energiatakarékosabb szívattyúm van, jóval kevesebb fogyasztással.A PLC-be egy újabb szofvert kellene írnom, és akkor ezt is tudnám mérni, de most van fontosabb dolgom is.

Az utolsó mondatoddal nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: olvas0 (927)