Mivel kicsit nekem is szólt....
Nekem kijött majdnem a feléből, de nézzük részletesen
2 db 40 csöves kollektor - 2x110.000 ft - azaz 220.000.
1 db Drazice 300 literes két hőcserélős plusz fűtőpatronos HMV tartály - 170.000. Ez ma már valóban drágább, a forgalmazónál 240 körül van.
DB tartály, szívattyú, csővek, szerelvények, reflektor lemez, stb - 100.000
Csőszigetelés - 30.000
Vezérlő 25.000
Kértem a komplett szerelésre árajánlatot, ami 100.000+Áfa lett volna 5 éve. A szerelést magam csináltam, kivételt képezik ez alól a kollektor felhelyezése a tetőre, mert a feleségem sűrűn aggódó pillantásait szerettem volna elkerülni. Azaz ennek felét fizettem ki.
Ez így összesen durván 650.000 Ft Áfásan, ebbe azt is beleszámolom, ha nem én szereltem volna. A valóságban így durván 60ezerrel olcsóbb volt.Azt se számolom bele, hogy olcsóbb kazánnal megúsztam, mert szinte egybe készült a gépészettel. Így nem volt szükségem kombi kazánra, csak simára, ami szintén 30-80 ezer különbség típustól függően.
Áfásan minden, mert sikerült nyerni anno a NEP-en, és minden számlára kellett, különben sokminden megoldható lett volna, többek között a kollektor is. De nem tisztességtelenkedünk, az csak az állam alapvető joga :-). A pályázaton nyert összeget nem vontam le az árból, nem azzal számoltam a megtérülést. Az tovább lejönne.
Ha minden ilyet levonnék - pályázat, olcsóbb kazán, saját munka - akkor 500 alatt lennék bőven, de ne ezzel számoljunk.
Kb. másfél évig vezettem a fogyasztási adatokat stb. nem részletezve a számításaim, eszerint ilyen formán a megtérülés 10-12 év közé esett volna nagyságrendileg. Csak azért nagyságrendileg, mert nehéz megmondani, mi lesz 10 év múlva. Milyen lesz a pénzünk, mennyi lesz az infláció, energiaár, milyen lesz a fogyasztási szukásunk, lesze,-e valami baja, mennyien fogjuk használni, stb.
Bajom sajnos idén volt vele, de azt valahol magamnak is köszönhetem. Az eredményeképpen DB tartályt és szívattyút kellett cserélnem, a kettő együtt 40.000 ft körüli kiadás volt. Ez mondjuk 1-1,5 évvel kitolta a megtérülést.
H levonom azt, hogy ténylegesen nekem mennyibe került, akkor olyan 7-8 év jön ki - legalábbis gazdaságilag amire lehet tippelni.
Fagyálló: nem kell minden rendszerbe fagyálló, nézz utána kicsit, mielőtt ilyet állítasz. Sőt, a DB rendszernek kifejezetten hátrányos!
Az árak az 4-5 évvel ezelőtti árakat tükrözik, azóta pár dolog elmászott..
És még annyi, hogy a mosógép és a mosogatógép is erről megy.
Illetve egy gondolat: akkor több ok miatt is belevágtam, pedig nem álltam olyan jól, hogy kidobandó pénzem legyen az építkezés közepén. Viszont azt mondtam, ha most összejön, későbbi rezsiköltségünkent igen jelentősen csökkenteni fogja, és nem tudom mit hoz a jövő. Baromi jó dolog / érzés, hogy idén pl. március-október között gyakorlatilag csak egyszer kellett bekapcsolni a kazánt két felfűtés erejéig, egyébként meg végig ki volt kapcsolva. Télen meg már egyszer se kell emiatt bekapcsolni, mert fával megoldjuk, de ez már más tészta, nem ide tartozik.