D-zoli Creative Commons License 2012.10.27 0 0 13451

Üdv Urak!

Zavarkolódnék egy kicsit:)

Tegnap olvastam egy magyar fényképezőgépekkel foglakozó oldalon, hogy a Mometta 3 fényképezőknél gondot okozott, hogy nem volt m42-es távmérős obikból választék, így nem igazán lehetett kihasználni az objektív csere lehetőségét. Ezt a problémát (az említett oldal szerint) volt hivatott megoldan a Mometta Junior. A távmérő elhagyásával már nyugodtan lehetett válogatni a sima M42-es obikból.

Egy ideje magamam is érdeklődök a téma iránt, és azon gondolkoztam, hogy ugyebár a Mometta 3as fényképezőnél bevezették az objektív cserélhetőségét, aminek (szerintem) akkor van csak értelme, ha létezik/létezett egy olyan elérhető obipark amire ténylegesen lehet is cserélni az alap obit.

Meg is kérdezném mindjárt, a Mometta Gurukat és minden kedves Topiktársat, hogy léteznek-e egyáltalán ilyen M42-es távmérős obik(széles látószög, kistele), és ha igen, akkor beszerezhetőek-e?

Ami a Mometta Juniort illeti ott se minden világos a számomra.

Az rendben van, hogy már nincs szükség távmérős obi használatára, viszont saccolni kell a távolságot, amit ha pontatlanul becsülünk meg, egy széles látószögű obinál még nem olyan nagy gond, de ha egy kistelét szeretnénk a vázba csavarni, akkor már bajos lehet.

Erre persze megoldást jelentene a Gamma távmérő beszerzése, viszont ekkor meg a keresőnek nem marad szerelvénysín. Egy megoldást magam is tudnék a problémára, láttam már olyan univerzál keresőt aminek a tetején van egy további szerelvénysín. Erre mondjuk már lehetne egy távmérőt illeszteni, így viszont elég érdekes lenne a gép kinézete. 

A második kérdésem ezek után az lenne, hogy létezik-e olyan szerelvénysínbe illeszthető távmérő, aminél a különböző gyújtótávú obikhoz is hozzá lehet a képkivágást igazítani, vagy esetleg a Werra keresőjéhez hasonló módon a keresőben meg vannak jelölve az egyes obikhoz tartozó képkivágások?