Gondolom úgy érted a hagyományost, hogy a nemzeti fajtajegyzékben szerepel!? (így általában kapható a kertészetekben)
Ha a "magyar"-t szó szerint érted, akkor természetesen besztercei, vagy debreceni muskotály. Előbbi szeptember első fele, utóbbi szeptember második felében érik.
Ízlésen nehéz vitatkozni, de csalódni egyikben sem fogsz valószínűleg. A besztercei sarkásan azonnal balta, a debreceni mintha toleráns lenne pár évig.
Sarka toleránsnak ott vannak a csacsakiak, én személy szerint a veszett majom vágtájával kerülöm őket, de van akinek bejönnek.
Megbízható mindenre megfelelő sarka-toleráns a stanley, bár személyes megfigyelésem, hogy nagyon könnyen elkapja a sarkát, utána még pár évig bírja, oszt balta. (én még egészséges stanley fát életemben nem láttam, pedig sokfelé jártam)
Aszalványnak az ageni-t szokták ajánlani, nincs vele tapasztalatom.
Újféle, nagyon jónak ígérkező fajták a román szelektálású Tuleu Gras, vagy az angol Utility, bár utóbbit nagyon kevés helyen kapni (én Zalaegerszegen vettem, még nem termett). Mindkettő sarka-toleráns, tehát a fertőzéstől pár évig még élvezhető.
Ringlók közül augusztus közepi az althann, édes, fűszeres. Júliusi érésű a sermina, nagyon jó ízű, nagy szemű ringló.
Régi magyar fajtákat a két legelsőn kívül kertészetekben nem kapsz, azokat csak magadnak tudsz készíteni szaporítóanyagról.
A kurézsia mostanában népszerű, ott, ahol Jojo-t kapsz, általában kapható, még akkor is, hogyha nincs a katalógusban. Érdemes telefonálni, pl a sieberzhez, vagy az őszibarack topikban is írták páran mostanában, hogy hol láttak ilyesmit.
Üdv