nálam éjszaka nem fűtött a konyha és egy akkora edény amiben 3kg. káposzta van az hamar kihül.
Az u.n. lapos káposztának a levelei viszonylag könnyen lefejthetők, mert lazább a levélzete.
A „Vecsési lapos” A Vecsési savanyú káposzta világos, fehér színű, 2-4 mm-es szeletekre vágott, jellegzetes ízű, kellemesen savanyú termék. Előállítása tejsavas erjesztéssel történik. Vecsési savanyú káposztának természetesen a vecsési káposzta a legmegfelelőbb, a ,,Vecsési lapos”. Ennek a fajtának az alakja lapított gömbölyded, levelei vékonyak, finoman erezettek, felületük sima, színe világos, egyenletes, íze és illata édeskés, kellemesen savanykás. A fajta egyetlen hátránya, hogy 2-3 hónapnál tovább nem tárolható, legkésőbb januárban fel kell dolgozni. A Vecsési lapos tájfajta 200 éves szelekció eredménye. A családok a legszebb terméseket kiválogatták, gyökerestől, földlabdával kiásták, pincékben, vermekben, földelve tárolták, majd tavasszal a kertbe elültetve maguk állították elő a vetőmagokat. Családonként szelektálódott fajtában van tömörebb, 5-6 kg fejenkénti átlagsúlyt elérő is. Ezeket lehet a legjobban szelni és ez a leggazdaságosabb. A lazább belső szerkezetű, kissé sárgás színű vecsési káposzta különösen alkalmas egészben történő savanyításra.
Az ára piacokon /máshol nincs/ kb. a gömbölyű duplája igaz, hogy könnyebb a súlya, sokkal levegősebben vannak a levelei, de ezért van, hogy hamarabb romlik is, karácsony után már nem igen lehhet venni.
Én nyáron, kora összel szoktam venni ebbe tekerem a tölteléket az édeskáposztából készített szabolcsi töltött káposztához. Na ez a káposzta sem hizlal.