Így savanyítom a káposztát
gyalulás után megmérem és kg-onként 3dkg sóval összekeverem reggelig így hagyom állni így jobban összeesik.
Reggel rakom a káposztás edénybe. Az aljára teszek köménymagot , erre a felszeletelt káposzta torzsát ezt lefedem egész káposztalevéllel.
A torzsa azért kerül bele mert ennek van a legmagasabb cukor tartalma ami elősegíti a tejsavas erjedést.
Ezután gondolatban 3 részre osztom a képosztát az első réteget az edénybe rakom, és nagyon jól lenyomkodom, ezután teszem rá az ízesítőket amik teljesen opocionálisak ami kötelező az a só a többi azon múlik ki milyenek szereti.
Én teszek rá szemes borsot, babérlevelet, száraz csöves erős paprikát, szeletbe birsalmát, pár szál kaprot és tárkonyt kaprot és tormaszeletet.
Ezután jön a következő réteg azt is lenyomkodom ízesítem és jön a befejező réteg.
Addig kell nyomkodni míg a lé feljön a tetejére.
Utána az edényt hűtőtáskába teszem és mellé állítok 2 db. 1-és 1/2 l es m.ü., palackot amibe forró vizet töltök. Reggel és este cserélem. Így tudom biztosítani az erjedéshez az optimális hőfokot. 5-6 nap alatt kész. ezután megy a speizba. Gondosan ügyelek arra, hogy az edény vízzárja mindig fel legyen töltve.
A következő adagot amikor készítem akkor a megmaradt káposzta léből leszürök egy pohárnyi mennyiséget, ezt öntöm majd az edény aljába, ez oltóanyagként funkcionál így még hamarabb beindul, és elkészül.