zsebi41 Creative Commons License 2012.10.18 0 0 708

Így savanyítom a káposztát

 

 

gyalulás után megmérem és kg-onként 3dkg sóval összekeverem reggelig így hagyom állni így jobban összeesik.

Reggel rakom a káposztás edénybe. Az aljára teszek köménymagot , erre a felszeletelt káposzta torzsát ezt lefedem egész káposztalevéllel.

A torzsa azért kerül bele mert ennek van a legmagasabb cukor tartalma ami elősegíti a tejsavas erjedést.

Ezután gondolatban 3 részre osztom a képosztát az első réteget az edénybe rakom, és nagyon jól lenyomkodom, ezután teszem rá az ízesítőket amik teljesen opocionálisak ami kötelező az a só a többi azon múlik ki milyenek szereti.

 

Én teszek rá szemes borsot, babérlevelet, száraz csöves erős paprikát, szeletbe birsalmát, pár szál kaprot és tárkonyt kaprot  és tormaszeletet.

 

Ezután jön a következő réteg azt is lenyomkodom  ízesítem és jön a befejező réteg.

 

Addig kell nyomkodni míg a lé feljön a tetejére.

 

Utána az edényt hűtőtáskába teszem és mellé állítok 2 db. 1-és 1/2 l es m.ü., palackot amibe forró vizet töltök. Reggel és este cserélem. Így tudom biztosítani az erjedéshez az optimális hőfokot. 5-6 nap alatt kész. ezután megy a speizba. Gondosan ügyelek arra, hogy az edény vízzárja mindig fel legyen töltve.

 

A következő adagot amikor készítem akkor a megmaradt káposzta léből leszürök egy pohárnyi mennyiséget, ezt öntöm majd az edény aljába, ez oltóanyagként funkcionál így még hamarabb beindul, és elkészül.