tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2553

Picit cinikus vagy! Mondjuk napi 12-14 óra távollét mellett mikor szellőztet és honna tudja az "az agyban éretlen", hogy mennyi ideig nyissa magára az ablakot a -15 fokos éccakában?

Nem, vagy nem csak az emberek éretlenek, hanem pontatlan a tájékoztatás is, a kivitelezők alulképzettségét meg ne is hozzuk ide. Komoly légtechnikai és építészeti tudás kell ahhoz, hogy egy 50-100 éve épült házat miként is kéne szigetelni + nyílászárókat cserélni, hogy az utána jó is legyen. Vagy legalább némi józan paraszti ész a tulaj részéről és bátorság, hogy adott esetben ellent mondjon a szakinak. A reklámok és a szomszéd is így csinálta stb. alapokon nyugvó felújjításoknak van egy kockázata. Aztán vagy szerencséje van valakinek és jól műkszik a dolog, vagy nem.

A passzív ház egy érdekes "állatfajta" (szerintem). Köldökzsinóron függ egész életében. Gondold meg, ha a gyerek befocizza az ablakot, mennyibe kerül egy üveg és honnan szerzel "azonnal". De ha a vihar leviszi a tetőt, akkor a kályhát legfeljebb jobban megpakolom, de mit csinálsz egy "fűtés és kémény nélküli" házban? Mondjuk a mi éghajlatunkon nagyon rizikós dolog lehet és nagyon drága. Úri huncutság. (szerintem) Az sem hiszem, hogy akárhány 10 év alatt megtérül, mert közben is van felújjítási, javítási költsége a rendszernek és idővel több gépészeti dolgot is cserélni kell. Most akkor nem mindegy, hogy évente a fűtésre gyűjtök viszonylag kisebb összeget, vagy 20 évig spórolok a nagygenerálra?

Nem ellenségeskedésből írok, csak már sokat agyaltam én is ezeken a dolgokon, de sose sikerül a majdnem mindenhonnan hallható hurrázásig eljutni.

Előzmény: Laci/Zápolya (2551)