tehtube Creative Commons License 2012.10.12 0 0 14981

Naszóval, megvolt a Hammond "fesztivál". Inkább estnek nevezném. Talán a fesztivál hosszabb lélegzetű.

Mindenesetre számomra jobban bejött az ezt megelőzőnél.

Este fél héttől bő éjfélig minden töményen a Hammond orgonáról szólt.

Rövid félórában ismertettem és illusztráltam, miben bírkóznak meg könnyedén a Hammond másolatok és mibben nem. Szerintem mindenki számára egyértelművé vált ezekután nem kell ecsetelni.

A lényeg, a tompa, búgós hangokkal semmi baj. De amikor jönnek az élesebb felharmónikusok, szemet bandzsítóan kezd a digitális hang összeszűkülni a laza szellős B3 hangzás helyett.

És ez minden emuláció számára kivétel nélkül igaz. Na ezen kéne segíteni! :-)

Nagyon jó hanxerfelhozatal volt mind a Hitspace mind a Coda részéről végülis.

A Hitspace még konstruktívan és nagyon segítőkészségesen rátett egy lapáttal, hozott keverőt, kábeleket, fejhallgatókat, háttérzászlókat, 27-es basszpedált. (meg egy gyönyörű óriás Minimoogot)

És a NORD C2D-t meg a NORD Electro 4D-t.

A Coda részéről jött az XK3c meg az SK1.

Továbbá jelen volt a Viscount DB3, Roland VK8m és a saját Tehtube's B3/Esi4000. Ez így nagyon szép hanxerpark lett. A hangjuk szárazon a keverőbe össezkevereve, onnan a B3 előfokába és onnan a 147-es lezlibe.

Részletes elemzés később. A potenciális vevőkön kívül a hanxerforgalmazóknak is érdekes, tanulságos volt az igazi B3 hangjával való ilyen direkt összehasonlítás.

Utána lehetőség nyílt a hanxerek kipróbálására, köztük az etalon B/C3/147 megnyomogatására is.

Valamivel 8 után elkezdődött Matyiék Kéknyulas műsora. Csak üdvözülni tudom a triós felállást mely a második részben énekkel kiegészült. Röviden: intelligens, változatos, finom műsort adtak elő nem túl hosszan.

10 felé Raphael Wressnig triója kezdett el zúzni. Sokkal keményebb, zeneileg inkább rockos-blúzos elemekkel operálva fergeteges műsort csaptak. A zenén kívül igazi show-t is kaptunk. Röviden: lehengerelték és két vállra fektették a közönséget viszonylag hosszan.

Éjfél felé két számban együtt játszott a két orgonista. Kifejezetten érdekes volt a kétféle megközelítés szembeállítása. Nehéz lenne eredményt hirdetni. Ha lazábban nézzük, Raphael fékevesztett iszonyatos energiája átgázolt Matyin. Ha elővesszük a nagyítót, a futamok, harmóniák menete a nívós basszusvonallal átbillenti a mérleg nyelvét. Igazából nem szabad eredményt hirdetni, két kíváló hanxeres mutatta meg élőben milyen stílusokban is lehet a Hammond orgonálást magas fokon művelni.

Képek, videók készültek, hamarosan illusztrálva lesz.

Most megyek, 8-tól a VI. ker. Hunyadi téri Rock randevúban rokkolunk Csipeszel. A basszust is én hozom.