pudingman Creative Commons License 2012.10.08 0 0 20718

Hol, melyik ország Szaharájában fog futni, mert 9millió négyzetkilométer:-)

Futottam, Luxorban, Hurghadában, és Sharm El Sheikhben. 

A Szaharának csak 20%-a homokos, a többi része, köves, sziklás, vagy olyan "sóderos" féle. 

Nekem legjobban a hurghadai rész tetszett, mert ott homokos volt, és tudtál futni síkon, de voltak jó kis "dombok" is, ha akartad. 

Nyugat-Thébában (Luxor másik oldalán) nagyon nehéz futni, mert szinte semmi sík sincsen, és rengeteg kö van. Itt nem kell sok vizet vinni magaddal, mert a sok turista miatt (Királyok-völgye) lehet venni az utcai árusoknál, vagy befutsz Qurnába és a faluban veszel.

Sharm El Sheikhben is hasonló a helyzet, mint Luxorban, annyi különbséggel, hogy nem tudsz vizet venni. Ha az üdülö helyen vagy, akkor a közelben nincs normális sivatag. Taxival kell kimenni, és megbeszélni vele, hogy mikor jöjjön érted. Ha több órát futsz, akkor érdemes palackban vizet vinni, valahol eldugni. 

Tavaly voltam Marakeshben, de azt megszívtam, mert a közelben nincs sivatag. 

Ahogy visszaemlékszem, Asszuánban is nagyon jól futható sivatag van( csak egyszer voltam, de akkoriban még nem futószemmel néztem:-). Ha a derekam helyreállna, és megint jó kondim lenne, akkor elmennék oda 2hétre futni. Csak egy baja van: kb. kétszer annyiba kerül, mint Hurghada.

A meleget bírni kell, de gondolom, ezt tudja ö is:-) Március végén, és október elején 62fokot is mértem a napon. Decemberben már egész türhetö az idöjárás, kb. csak 24-28fok van árnyékban, napon is csak 40-44.

Nekem volt egy 2literes Camelbak-em, abban izó volt, és egy derékkulacs, abban víz. Ha 30-34km között futottam, akkor csak 2banánt vittem magammal, és futás után ettem sok tésztát, jól megsózva. Ha 38km fölött futottam, akkor volt még nálam keksz is, és só, de nem tablettában, mert úgyis elmállik, hanem a hotelböl vittem magammal a sószórót.